Uzman Öğretmenlik Sınavının Yürütmesi Durdurulsun.

Uzman Öğretmenlik Sınavının Yürütmesi Durdurulsun.

Öğretmenlik Kariyer Basamakları sınavının yürütmesi durdurulsun

Eğitim-Sen, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun (ÖMK) iptalini isteyen 15 eğitim sendikası ile birlikte Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) sundukları itiraz dilekçesi hakkında basın toplantısı düzenledi.

Sendika binasında gerçekleşen toplantıda konuşan Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, söz konusu kanunun neden olacağı sorunları ve Anayasa’ya aykırılık iddialarını birçok kez dile getirdiklerini; ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ne ÖMK’nin uygulanmasından ne de Kariyer Basamakları Sınavı’nın (KBS) yapılmasından vazgeçmediğini hatırlattı.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) öğretmenlerin karşısında olduğu kanuna ilişkin esastan görüşmelere 9 Kasım’da başladığını ifade eden Kurul, bu süreçte Milli Eğitim Bakanlığı ve en fazla üyeye sahip üç eğitim sendikasının dinlenmesine karar verildiğini söyledi.

‘BAKAN ÖZER’İN SENDİKALARA RANDEVU VERMEMESİ BÜYÜK BİR SAYGISIZLIK’

Kurul, “AYM’nin sadece üç sendikanın görüşüne başvurmak istemesinin demokratik bir tutum olmadığı açıktır. Bu nedenle 15 eğitim sendikası Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun yol açacağı sorunları ve kanunun maddelerine yönelik itirazları içeren kapsamlı bir dilekçeyi Anayasa Mahkemesi’ne sunmuştur” ifadelerine yer vererek şunları söyledi:
“ÖMK’nin geri çekilmesi, kapsamlı ve bütüncül yeni bir meslek kanunu hazırlanması, bu alandaki görüşlerimizi iletmek amacıyla Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’den 15 eğitim sendikası olarak 16 Kasım 2022 günü için randevu istememize rağmen, talebimize bir yanıt dahi verilmemiştir. Milli Eğitim Bakanı’nın eğitim emekçilerinin temsilcilerine randevu vermemesi, sadece bizlere yönelik değil, ÖMK ile ilgili eleştiri ve kaygıları olan yüz binlerce eğitim emekçisine de yönelik büyük bir saygısızlıktır.”

Söz konusu kanunun iptalini isteyen 15 eğitim sendika temsilcisinin Anayasa Mahkemesi Genel Sekreteri Murat Şen ile bir görüşme gerçekleştirerek 32 sayfalık itiraz dilekçesini sunduklarına dikkat çeken Kurul, dilekçede 19 Kasım’da yapılacak Kariyer Basamakları Sınavı dâhil olmak üzere kanunun yürürlüğünün, iptal davası sonuçlanana kadar durdurulmasını talep ettiklerini vurguladı.

Dilekçede ayrıca Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun Anayasa’ya aykırı olduğunun ayrıntılı biçimde anlatıldığını kaydeden Kurul, konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi:

DİLEKÇEDE ÖMK’NIN KAPSAMLI BİR NİTELİK TAŞIMADIĞI İFADE EDİLDİ: 2005-2006 yılından bu yana kariyer basamakları ile ilgili yapılmış bilimsel araştırmaların sonuçları özetlenmiştir. Bu araştırmalarda öğretmenler kariyer basamaklarını “adaletsiz”, “gereksiz”, “ayrımcı”, “yetersiz”, “boş bir unvan” ve “çıkarcılık” olarak değerlendirmişlerdir. Bu nedenle dilekçede geçmişte yapılan yanlışların tekrarlanmaması için “yargının dostları” olarak Anayasa Mahkemesi’nin dikkati çekilmek istenmiştir. Yasada, öğretmenliğin üç yönü olan genel kültür, özel alan bilgisi ve öğretme-öğrenme yeterlikleri olmasına karşın kariyer basamakları ve sınav sistemi öğretmenliğin sadece bir yönüne oldukça yetersiz biçimde odaklanmıştır. Böylece öğretmenlik mesleğine yönelik Milli Eğitim Bakanlığı’nın kavrayışındaki sorun ortaya konulmuştur. Dilekçede ÖMK’nin kapsamlı ve bütünsel bir nitelik taşımadığı ifade edilmiştir. Yasanın bu yönleriyle gerçek bir meslek kanunu niteliği taşımadığı ortaya konulmuştur.

KARİYER BASAMAKLARI SINAVINA ÖĞRETMENLER İTİRAZ EDİYOR: Eğitim sendikalarının son aylar içinde yaptığı araştırmaların sonuçlarına göre öğretmenlerin çok büyük bir kısmı, kariyer basamakları ve sınav düzenlemesini benimsememekte ve itiraz etmektedirler. Kariyer basamakları ve sınavın öğretmenler arasında ayrımlar ve eşitsizlikler yaratacağı ve bu sorunların öğrencilere ve velilere de yansıyarak çalışma ve eğitim barışını bozacağı ifade edilmiştir. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun gündeme geldiği ilk günden itibaren gerek tek tek okullarımızda gerekse alanlarda çeşitli eylem ve etkinlikler yapılmasına ve yoğun bir tepki gösterilmesine rağmen 19 Kasım’daki sınavın iptal edilmemesi, önümüzdeki süreçte telafisi mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkaracak, sınava giren ve girmeyen öğretmenler arasında derin ayrışmalar yaşanacaktır.

AYM EĞİTİM ALANINDA OLUŞACAK OLASI BİR KAOSA GEÇİT VERMEMELİ: Eğitim Sen olarak, Milli Eğitim Bakanlığı’na ve Anayasa Mahkemesi’ne bir kez daha seslenmek istiyoruz. Eğitim emekçilerinin çok büyük bir bölümü Öğretmenlik Meslek Kanunu ve Kariyer Basamakları Sınavı’nın getireceği olumsuzlukları görmekte ve haklı itirazlarını sürekli dillendirmektedir. Anayasa Mahkemesi, Anayasa’ya aykırı düzenlemeler içeren ÖMK ile ilgili karar sürecini hızlandırmalı, en azından 19 Kasım’da yapılması planlanan sınavın yürütmesini ivedilikle durdurmalıdır. Eğitim emekçilerinin AYM’den talebi, Anayasa’ya aykırı Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ve bu düzenlemenin sonucunda eğitim alanında oluşacak olası bir kaosa geçit vermemesidir. (DUVAR)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum