LGS Tercihleri Ne Zaman? Geçmiş Yılların Taban Puanları

LGS Tercihleri Ne Zaman? Geçmiş Yılların Taban Puanları

Yüzbinlerce öğrenci, LGS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte tercih heyecanı yaşayacak. Geçtiğimiz ay içerisinde yapılan Liselere Geçiş Sınavı (LGS) 16 Temmuz’da açıklanacak. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, tercih kılavuzunun da sonuçlarla birlikte açıklanacağını duyurdu. Peki, LGS taban puanları belli oldu mu? İşte LGS tercihleriyle alakalı bilgiler.

LGS sınavında ter döken öğrenciler, tercih zamanını bekliyor. 16 Temmuz'da açıklanacak LGS sonuçlarıyla birlikte öğrenciler tercihlerini yapmaya başlayacak. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanacak tercih kılavuzu ile birlikte, öğrenciler başarı sıralaması ve yüzdelik dilimlerine göre tercihlerini yapabilecek.

LGS TABAN PUANLARI AÇIKLANDI MI?

LGS taban puanları, 16 Temmuz erişime açılacak LGS tercih kılavuzu ile belli olacak. Öğrenciler, MEB tarafından açıklanacak puanlara göre yerleştirme tercihlerini yapabilecek.

Geçmiş yıllarda yayınlanan taban puanları, bu seneki tercihler hakkında bilgi veriyor.

LGS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

MEB tarafından yayınlanan LGS uygulama kılavuzuna göre LGS puan hesaplamaları aşağıdaki adımlara göre yapılacak…

LGS puan hesaplama adımları;

Merkezi Sınava katılacak olan öğrencilerin puanı, aşağıdaki işlem basamaklarına göre tek puan türünde hesaplanacaktır.

a) Sözel ve sayısal bölümlere ait alanların her bir alt testi için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir.

b) Her bir öğrencinin her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunur.

c) Her bir alt testin ortalaması, ilgili testin ham puanları toplamının öğrenci sayısına bölümü ile elde edilir.

ç. Her bir alt testin standart sapması, ilgili alt testin ham puanları, ortalaması ve sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak hesaplanır.


d) Öğrencilerin her bir alt testine ait standart puanı (SP), o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm öğrencilerin ham puanlarının ortalamasını 50'ye, standart sapmasını 10'a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilir.

e) Her alt test için hesaplanan standart puanlar, Tablo-2’de verilen katsayılar ile çarpılarak her bir alt testin ağırlıklı standart puanları bulunur.

f) Yabancı Dil ve/veya Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden muaf olan öğrencilerin Yabancı Dil ve/veya Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ağırlıklı standart puanı, bu öğrencilerin o testler dışındaki diğer testlerin ağırlıklı standart puan toplamının, bu testlerden alınabilecek en yüksek ağırlıklı standart puan toplamına bölümünün, o testlerden alınabilecek en yüksek ağırlıklı standart puanla çarpılması ile elde edilir.

g) Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanarak, Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) bulunur. ğ. Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun Merkez Sınav Kurulu kararı ile belirlenmesi sonucunda, soru/sorular iptal edilmeyecek, soru/soruların doğru seçenekleri dikkate alınmak suretiyle değerlendirmeye dâhil edilecektir.


h) Değerlendirme sırasında hatalı soru/sorular çıkması durumunda, 9/12/2016 tarihli ve 29913 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 02/12/2016 tarihli ve 6764 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 69’uncu maddesiyle, 17/2/2011 tarihli ve 6114 sayılı Kanunun 7’nci maddesinin ikinci fıkrasına eklenen “Sınavlarda iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır.” hükmü gereğince değerlendirme yapılacaktır.

ı. Oturumlardan herhangi birine katılmayan ya da herhangi bir oturumda sınavı iptal edilen öğrenciler için MSP hesaplanmaz.

 
SÖZCÜ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.