
Ek Ders Çizelgelerinin Öğretmen Odasına Asılması Zorunlu Mu?
Ek Ders Çizelgelerinin Öğretmen Odasına Asılması Zorunlu Mu? Ek Ders ve Maaş Çizelgelerinin Öğretmen Odasına Asılması Zorunlu Mu? Ek Ders Çizelgelerinin Asılması Gerekiyor Mu?
Öğretmen arkadaşlarımızın bu konuda mağduriyetlerini biliyoruz. Gelen şikayetlerden, bilgilerden okul içerisindeki idare-öğretmen diyaloglarını da tahmin edebiliyoruz.
Öğretmen bir ay boyunca derse girmiş, ek dersi hesaplanmış, ek ders yattığı zaman baktığında eksik mi yatmış, yanlış mı yatmış bunu bilmek zorundadır.
İdareci arkadaşlar küsmesin darılmasın, Öğretmenler İçin kurduğumuz bu sitemiz tamamen öğretmen yanlısıdır. Bu yüzden okul idarecilerini eleştirmeyi yapmak durumundayız. Bu yüzden yazının devamında bulunan eleştiriler tüm idarecilere yönelik değildir. Bunun bilgisini şimdiden belirtelim.
Yönetmelikte Böyle Bir Zorunluluk Yok
Ek ders çizelgelerinin öğretmenler odasına asılması gibi bir zorunluluk yönetmelikte, herhangi bir görüş yazısında bulunmamaktadır. Bu yüzden öğretmen arkadaşlardan gelen bu soruların cevabına yönetmelikten karşılık vererek açıklama yapamıyoruz. Yönetmelikte böyle bir zorunluluk yok.
Aylık yapılan ek ders çizelgeleri, ek ders puantajları idare tarafından öğretmenlere bir nevi tebliğ edilerek imzalatılır. Şeffaflık, objektif olmak adına hatta son dönemde popüler olan söze göre liyakat sahibi olan idareciler ek ders çizelgelerini öğretmenler odasına asarlar. Öğretmen bu çizelgeye göre kesintisini, toplam ders saatini vb açıkça görür.
İdareci Neden Ek Ders Çizelgesini Öğretmenler Odasına Asmaz?
Korkuyordur, kendi ek dersinde usulsüzlük yapıyordur, taraf tuttuğu öğretmenin ek dersini kesmiyordur, suç işliyordur. Olamaz mı?
Eğer cevabınız olamaz ise o zaman bizim sorumuza yanıt verin; Neden asmıyor?
“Yönetmelikte yok, asmak zorunda değil” cevabını vermeyin, bu cevap size güveni sarsar, inandırıcı olmazsınız.
Sorunların yaşanmaması adına yönetimde şeffaf olunması, personele karşı açık olunması gerekmektedir. Okul idaresi tarafından okuldaki tüm öğretmenlerin düzenlenen ek ders puantaj çizelgeleri öğretmenlere her ay imza karşılığı tebliğ edilmeli, ek ders çizelgeleri öğretmenler odalarındaki panolara asılmalı en az üç gün orada kalmalıdır.
Ek Ders Çizelgesinin Öğretmenler Odasına Asılması İçin Yapılması Gerekenler
Öncelikle okul idarecileriniz ile başta okul müdürü ve ek dersten sorumlu müdür yardımcısı ile bu durumu görüşün. Bu görüşmeyi bireysel yapmaktansa bu konudan rahatsız olan birkaç öğretmen arkadaşla birlikte görüşün. Mümkünse sene başında, dönem başında ve yıl içinde yapılan toplantılarda bunu dile getirin ve karara bağladığınızı toplantı tutanağında belirtin. Eğer idareci diretiyorsa, bu konuda baskı yapıyorsa MOBBİNG suçuna girer hata yapar. Bağlı olduğunuz sendika varsa ve sendikanızın okulda iş yeri temsilcisi bulunuyorsa ona, iş yeri temsilcisi bulunmuyorsa ilçe temsilcisine, il temsilcisine durumu anlatın ve sendikanın bu konuda adım atmasını talep edin.
Ek Ders Çizelgesinin Asılmadığı Okullarda Durum Ne?
Bu okullarda genellikle öğretmen sorumlu idarecinin yanına giderek aylık ek ders saatini sorar ve idareci bunun bilgisini verir. Öğretmen öğrenmiş olur. Bir okulda 80 öğretmen olduğunu düşünün. her öğretmen ek ders zamanı idarecinin odasına sadece bu işten girse kaos olur.
Öğretmenler İçin olarak ek ders çizelgelerinin öğretmenler odasına asılması gerektiğini savunuyoruz. Yazımızda belirttiğimiz üzere şeffaflık, açıklık, objektiflik açısından bu şart. Öğretmen arkadaşın bunu öğrenmesi gerekiyor. İdarecilere duyurulur!
Yazıda katkı sağlayan ve içerik bilgilendirmesi yapan sitemizin danışmanı Öğretmen Arif Muzaffer KUL‘a teşekkür ederiz.
Ek ders puantajlarının asılmasını geçtim bizde imzalatılmıyor bile 100 kere hatırlatıp istedikten sonra anca gösteriliyor o da gönderilmiş oluyor çoktan sürekli hatalı eksik hesaplanıyor bu durumda ne yapalım şikayetçi olalımda görsünler
ben geçen aya kadar öğretmenler odasına asıyordum ancak geçen ay üç öğretmen arkadaş bizim bilgilerimizin teşhir(kendi ifadeleri) edilmesinden rahatsızlık duyuyoruz lütfen paylaşılmasın istiyoruz. şimdi kimin isteğini yerine getirmem gerek kanunen üç arkadaş haklı özel bilgileri gizli olsun istiyor. etik olarak ise asmak gerekiyor. şimdi sizce etik mi kanun mu geçerli onu söyleyin
Peki o niye benden çok, ooo bu kursa girmiş ek dersi uçmuş diyenleri.. ek ders çizelgesinin fotoğrafını çekip oraya buraya gönderen öğretmenleri ne yapacağız? Biz de asıyoruz ama bence kesinlikle yanlış
Öğretmen arkadaşlarınızın yaptığı iş belli, kaç saat derse girip çıktığı belli. Neyin ifşası?