İl İçi Tayin Hakkında Bilinmesi Gerekenler
2016 İl İçi Atama Ne Zaman Yapılacak?
İl İçi Tayin Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir? İl İçi Tayin Nedir? İl İçi Tayin Ne Zaman İstenir? İl İçi Tayin Kim İsteyebilir? Arif Muzaffer KUL'un Öğretmenler İçin yazdığı bu yazıda ilgili sorulara cevap vereceğiz.
Mart ayının ortalarındayız, birkaç ay sonra öğretmenleri il içi tayin heyecanı arkasından da il dışı tayin heyecanı saracak. Bu konuya şimdiden değinmek istedik.
MEB İl İçi Atama Nedir?
Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nde il içi atama ile ilgili olarak şu ifadelere yer verilmiştir;
İsteğe Bağlı Yer Değiştirme İşlemleri
Öğretmenlerden yer değiştirme yapılacak yılın 30 Eylül tarihi itibarıyla kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar il içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilir. Üç yıllık çalışma süresinin hesabında il içinde yer değiştirecekler bakımından kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda fiilen öğretmen veya ikinci görev kapsamında eğitim kurumu yöneticisi olarak geçirilen süreler dikkate alınır.
Denilmektedir. Yani atandığınız okulda öğretmen olarak 3 yıl çalışma zorunluluğunuz bulunmaktadır. Lakin eğer idarecilikte yapıyorsanız yine il içi tayin isteyebilirsiniz. Çalıştığınız okulda 1 yıl öğretmenlik yaptınız aynı kurumda sonra 2 yıl müdür yardımcılığı yaptınız. Bu iki sürenin toplamı 3 yılsa tayin istersiniz. Lütfen buraya dikkat edelim, 3 yılın hesabına aynı kurum baz alınır. 2 yıl başka okulda 1 yıl başka okulda çalıştıysanız tayin isteyemezsiniz.
Örnek;
A okuluna atandınız 1 yıl çalıştınız eş durumundan ilçede başka bir okula atamanız oldu ve orada göreve başladınız. İl içi tayin isteme şartını sağlamak için eş durumundan atandığınız okulda 3 yıl çalışmanız lazım. Daha önce çalışmış olduğunuz 1 yıl kısaca il içi tayin için sıfırlandı. İl içi tayin şartı için baz alınmaz. Buna dikkat edelim.
Zorunlu çalışma yükümlülüğünüz eş durumundan ya da sağlık özrü durumundan ertelendiyse dahi aynı okulda 3 yıl çalıştıysanız il içi tayin isteyebilirsiniz.
Yönetici olarak atandınız, buraya dikkat edelim 6 aylık geçici görevlendirme ya da vekaleten görevlendirmeyi kastetmiyoruz. Yönetici olarak görevlendirmeden kastımız 4 yıllık yönetici görevlendirmesidir. 2.yılınızda bu görevinizden ayrılmak istiyorsunuz, yöneticilikten öğretmenlik görevine geçmek istediğinizden süre şartı aranmaz. İl içinde yer değiştirme talebinde bulunabilirsiniz.
Yeni Açılan Eğitim Kurumları İçin İl İçi Atama Nasıl Yapılır?
Eğitim öğretim için yeni açılan okulların öğretmen ihtiyaçları normalde yer değiştirme döneminde karşılanır. İl içi atama döneminde il dışı atama döneminde bu kurumların ihtiyaçları gösterilir ve atama yapılır. Ancak yer değiştirme dönemleri dışında açılan okulların öğretmen ihtiyaçları il genelinde duyuruya çıkartılır. Bu duyuruda belirtilen hususlar çerçevesinde il içi yer değiştirme şartlarını taşıyan öğretmenler buna başvurabilir ve atanabilirler. İl içi yer değiştirme şartlarını yukarıda belirtmiştik.
İl İçi Tayin Ne Zaman İstenir?
Son üy yılın il içi yer değiştirme kılavuzlarını inceledik ve son üç yılın verilerini sizlere aktarıyoruz.

2013 Yılı Öğretmenlerin İl İçi İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Duyurusu TIKLAYINIZ
İl içi yer değiştirme başvuruları: 8-12 Temmuz 2013
Atamaların yapılması: 15 Temmuz 2013
İlişik kesme işlemleri: 16 Temmuz 2013
Atama başvurusunda toplam 25 tercih yapılabilecek.
3 yıllık sürenin hesaplanmasında 2013 yılında 31 Aralık 2013 tarihi baz alındı.
Hizmet puanlarının hesabında, yer değiştirme başvurularının son günü esas alındı yani 12 Temmuz 2013
Not: 2013 yılı il içi yer değişikliği döneminde ataması yapılan öğretmenler, iller arası yer değiştirme başvurusunda bulunamadılar.
[haber id="6046"]
2014 Yılı Öğretmenlerin İl İçi İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Duyurusu TIKLAYINIZ
İl içi yer değiştirme başvuruları: 12-16 Mayıs 2014
Atamaların yapılması: 20-21 Mayıs 2014
İlişik kesme işlemleri: 16 Haziran 2014
Atama başvurusunda toplam 25 tercih yapılabilecek.
3 yıllık sürenin hesaplanmasında 2014 yılında 30 Eylül 2014 tarihi baz alındı.
Hizmet puanlarının hesabında, yer değiştirme başvurularının son günü esas alındı yani 16 Mayıs 2014
Not: 2014 yılı il içi yer değişikliği döneminde ataması yapılan öğretmenler, iller arası yer değiştirme başvurusunda bulunamadılar.
2015 Yılı Öğretmenlerin İl İçi İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Duyurusu TIKLAYINIZ
İl içi yer değiştirme başvuruları: 20-26 Mayıs 2015
Atamaların yapılması: 29 Mayıs 2015
İlişik kesme işlemleri: 15 Haziran 2015
Atama başvurusunda toplam 40 tercih yapılabilecek.
3 yıllık sürenin hesaplanmasında 2015 yılında 30 Eylül 2015 tarihi baz alındı.
Hizmet puanlarının hesabında, yer değiştirme başvurularının son günü esas alındı yani 26 Mayıs 2015
Not: 2015 yılı il içi yer değişikliği döneminde ataması yapılan öğretmenler, iller arası yer değiştirme başvurusunda bulunamadılar.
İl İçi Tayin İstedikten Sonra İl Dışı Tayin İsteyebilir Miyim?
Yukarıda not olarak belirttiğiniz hususu burada tekrar açıklayalım. İl içinde isteğe bağlı yer değiştiren öğretmenler, aynı dönemde iller arasında isteğe bağlı yer değiştirme başvurusunda bulunamazlar. Örneğin 2016 İl İçi Atama döneminde A okulundan B okuluna atamanız yapıldı. 15 Haziran 2016 tarihinde de 2016 İl Dışı Atama başvuruları başladı. Siz tayin isteyemezsiniz, sistem size açılmaz. Bu yüzden buna dikkat etmek gerekli. Bazı öğretmen arkadaşlardan duyuyoruz il içi isterim sonra il dışı şansımı denerim. Maalesef bu mümkün değil. Hüsranla sonuçlanacak bir umut.
Ancak 2016 İl İçi Atama döneminde tercih yaptınız atamanız çıkmadı o zaman sıkıntı yok, 2016 İl Dışı Atama döneminde başvuru yapabilirsiniz.
[haber id="5139"]
İl İçi Tayin İstedikten Sonra Özür Grubu Atamasına Başvurabilir Miyim?
İl içi atamada yer değişikliği yaptıktan sonra mazeretiniz oluştuysa, özür grubundan yani mazeret durumundan yer değiştirme isteğinde bulunabilirsiniz.
Hemen örnek verelim, 2016 İl İçi Atama döneminde tayininiz çıktı göreve başladınız, sonra temmuz ayında evlendiniz. Eşiniz başka ilde ya da ilçede çalışıyor. Ağustos 2016 Özür Grubu Ataması başvurusunda bulunabilirsiniz. Engel değil.
Asker Öğretmenlik ve Görevlendirme Süreler İl İçi Atama İçin Süreden Sayılır Mı?
Bunu 2015 Yılı Öğretmenlerin İl İçi İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Duyurusu kılavuzundan aynen aktarıyoruz; Kadrosunun bulunduğu eğitim kurumunda sözleşmeli öğretmen veya asker öğretmen olarak geçirdiği süreler dâhil, fiilen öğretmen olarak geçirdiği süreler ile diğer eğitim kurumlarında ders okutmak üzere ya da eğitim kurumu yöneticisi olarak görevlendirildiği süreler birlikte değerlendirilecektir, denmektedir. Yani bu süreler sayılır.
İl İçi Atama Başvuruları Nasıl Yapılır?
İl İçi Atama Başvuruları MEBBİS üzerinden elektronik ortamda alınır. Başvurular, sırasıyla eğitim kurumu müdürlüğü, ilçe ve il millî eğitim müdürlüklerince onaylandıktan sonra geçerlilik kazanır. Belirtilen birimlerden herhangi biri tarafından onaylanmazsa, reddedilirse başvurular geçersiz sayılır. Eğer başvuru zamanında görev yaptığınız il/ilçe dışındaysanız herhangi bir iletişim aracıyla(faks, e-posta, whatsapp vs) kadronuzun bulunduğu eğitim kurumu müdürlüğünü bilgilendirmeniz suretiyle başvurularının onaylanmasını isteyebilecek; eğitim kurumu yöneticileri de süresi içinde başvurunuzu onaylayacaktır. MEBBİS üzerinden yapılan Elektronik Başvuru Formlarının çıktısı, formu onaylayan eğitim kurumu müdürlüklerince başvurusu onaylanan öğretmenlere daha sonra imzalattırılacaktır.
Aylıksız İzinde Olan Öğretmen İl İçi Atama Başvurusunda Bulunabilir Mi?
Yurt dışında görevlendirilenler ile aylıksız izinli olan öğretmenlerden yurt dışı görev süresi veya aylıksız izinlerinin 30 Eylül 2015 tarihine kadar sona ereceğini belgelendirenler, diğer şartları da taşımaları kaydıyla yer değiştirme başvurusunda bulunabilecektir.
İl İçi Atama Neye Göre Yapılır?
İl içi yer değiştirme ataması, hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır. İl içi atama MEBBİS üzerinden başvuru ile yapılır, atamalar valiliklerce hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır. Hizmet puanının eşitliği hâlinde öncelik öğretmenlikteki hizmet süresi daha fazla olana, eğer bu sürede de eşitlik varsa atanacak öğretmen bilgisayar kurasıyla belirlenir. Buraya dikkat edelim hizmet puanı eşitse hizmet süresine bakılıyor yani bir gün dahi olsa öğretmenlikte önce göreve başlamış kişi atanır.
İl İçi Atama İptal Edilir Mi?
İl içi atama iptali isteğe bağlı ve zorunlu olarak iptal edilir. İl içi atama döneminde öğretmen başvuru sürecinde okuluna dilekçe vermek şartıyla yer değiştirme başvurusunu elektronik ortamda iptal ettirebilir. Dilekçe vererek başvurusunu iptal ettiren öğretmen aynı başvuru döneminde yeniden il içi atama başvurusu yapamaz.
İl içi ataması gerçekleşen öğretmen en geç 30 Eylül 2015 tarihinde görevine başlamak zorundadır. Görevine başlamayan öğretmenin ataması bulunduğu ilin il millî eğitim müdürlüğü tarafından iptal edilecektir.
Ayrıca öğretmenin yer değiştirmesi gerçekleştikten sonra yürürlükteki yönetmelikte belirtilen mazeret durumlarından biri oluşursa ve öğretmen görev yerinden ayrılmamışsa ataması iptal edilebilir. Ataması iptal edilen öğretmen önceki görev yerine alanında norm kadro bulunmuyorsa, il içindeki diğer eğitim kurumlarında alanında boş bulunan norm kadroya valilikçe atanır.
2016 İl İçi Atama Ne Zaman Yapılacak?
2016 İl İçi Atama zamanı olarak; Mayıs ayının ikinci haftası gibi tercihlerin alınmasını Mayıs ayının sonunda da sonuçların açıklanacağını düşünüyoruz.

2016 İl İçi Atama Gelişmelerini Buradan Takip Edebilirsiniz.
İl İçi Tayin Hakkında Bilinmesi Gerekenler Konusuna Değindik, Diğer Konularda Size Yararlı Olmak Adına Görüşmek Üzere...
Arif Muzaffer KUL
Öğretmen
ÖNEMLİ: 2017 İL İÇİ ATAMA YAZISI YAYIMLANDI. 2017 İL İÇİ ATAMA BİLİNMESİ GEREKENLER HUSUSUNDA YENİ YAZIYA AŞAĞIDAKİ HABERDEN ULAŞABİLİRSİNİZ

[haber id="17181"]
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ogretmenlericin.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.