Özel Eğitimde Değişim Rüzgarı!

Özel Eğitimde Değişim Rüzgarı!

Özel Eğitimde Değişim Rüzgarı!

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin, öğrenim gördükleri okullarda Bireyselleştirilmiş Eğitim Programları (BEP) Geliştirme Birimlerinin kurulması ve öğrencilerin BEP'lerinin hazırlanması, uygulanması ve izlenmesi büyük bir öneme sahiptir. Bu, öğrencilerin ihtiyaçlarına daha iyi yanıt verilmesini sağlar.

Rehberlik ve Bilgilendirme Çalışmaları

Özel eğitim hizmetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla rehberlik ve araştırma merkezleri ile rehberlik ve psikolojik danışma servisleri, öğretmenlere, yöneticilere, ailelere ve öğrencilere yönelik bilgilendirme çalışmaları yapmalıdır. Bu sayede eğitim süreci daha etkili hale getirilebilir.

Öğrenci Devamının Sağlanması

Öğrencilerin okula devamlarının sağlanması için gerekli tedbirler alınmalı ve devamsızlık durumlarıyla ilgili velilere zamanında bilgilendirme yapılmalıdır. Bu, öğrencilerin eğitimlerini aksatmadan sürdürebilmelerini sağlar.

Evde veya Hastanede Eğitim Hizmetleri

Evde veya hastanede eğitim alan öğrencilerin durumları, öğrenci velisinin talebi dikkate alınarak yüz yüze veya uzaktan canlı dersler şeklinde yürütülmelidir. Ayrıca bu öğrencilerin bilgileri e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi'nde güncel tutulmalıdır.

Erken Çocukluk Dönemi Eğitimi

0-36 aylık özel eğitim ihtiyacı olan çocuklar için erken çocukluk dönemi eğitimi planlamaları, Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda yapılmalıdır. Bu, bu yaş grubundaki çocukların eğitimine odaklanmayı amaçlar.

Grup Eğitim ve Tamamlayıcı Eğitim

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere yönelik grup eğitimi ve tamamlayıcı eğitim faaliyetleri okul müdürlükleri tarafından planlanmalı ve yürütülmelidir. Bu, öğrencilerin gelişimlerini desteklemeyi amaçlar.

Veri Yönetimi ve İletişim

e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi ile ilgili olarak, veri güncelliği ve iletişimin sağlanması önemlidir. Kayıt, nakil, sınıf yükseltme gibi işlemler il/ilçe millî eğitim müdürlükleri aracılığıyla çözülmeli ve gereksiz yazışmaların önüne geçilmelidir.

Ders Kitapları ve İçerik

Özel eğitim öğrencilerinin ders kitapları ve yardımcı kaynaklar seçilirken öğrencilerin ihtiyaçlarına ve müfredata uygun olarak seçilmelidir. Ders kitapları, öğrencilere uygun büyüklükte okunabilir olmalıdır.

Pansiyon Hizmetleri

Yatılı özel eğitim okullarında pansiyon hizmetlerinin sağlıklı yürütülmesi için belletici öğretmen ve grup gözetimi ve eğitimi görevi verilen öğretmenlerin görevlendirmeleri zamanında yapılmalıdır.

İşbirliği ve Koordinasyon

Özel eğitim meslek liseleri ve özel eğitim meslek okullarının işbirliği desteklenmeli ve mesleki eğitim için gereken tedbirler alınmalıdır.

Mali İşlemler ve Kaynak Kullanımı

Özel eğitim okullarındaki mali kaynakların etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılması için gerekli önlemler alınmalıdır. Ayrıca bütçeler, okulların fiziksel durumlarına göre belirlenmelidir.

İş Sağlığı ve Güvenliği

Okullarda iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili önemli durumların belirlenmesi ve Genel Müdürlüğün bütçe birimi ile iletişime geçilmesi gerekmektedir.

Erişilebilirlik ve Bilgi Güncelliği

Okul internet siteleri ve sosyal medya hesapları güncel ve doğru bilgileri sunmalıdır. Bu, öğrenciler ve veliler için önemlidir.

KUPA Sistemi ve Taşınır Devir İşlemleri

Kurumlar Arası Paylaşım Projesi (KUPA) sistemi kullanılarak taşınır devir işlemleri tamamlanmalı ve malzemeler KUPA sistemine işlenmelidir.

Özel Eğitim Meslek Okulları

Özel eğitim meslek okullarına alan/dal tanımlama işlemleri İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurul Kararı ve Millî Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma Ve Ad Verme Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda yapılmalıdır.

Özel Eğitim Taşıma Hizmetleri

Özel eğitim ihtiyacı olan bireyler için taşıma hizmeti sağlayan şoförler ve rehber personele yönelik düzenlenen "Özel Eğitim Farkındalık Bilgilendirme Semineri"ne katılım sağlamayanların tespit edilerek eğitimlerinin planlanması önemlidir.

Aile Katılımı ve Yaygın Eğitim Kursları

Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin ailelerinin toplumsal yaşama katılımlarının artırılması için yaygın eğitim kurs programları açılmalıdır. Bu, ailelere bilgi ve beceri kazandırmayı amaçlar.

Bina Kullanımı ve Bilgilerin Güncellenmesi

Yapımı tamamlanan veya protokol sonucu kullanıma sunulan binaların MEBCBS'ye işlenip işlenmediği kontrol edilmeli ve ilgili mevzuat hükümleri gereğince bütün kurumların kurum açma kapatma tekliflerinde MEBCBS bina sıra numarası bilgisine yer verilmelidir.

İşbirliği ve Veri Güncelliği

MEBBİS ve MEBCBS koordinasyonu sağlanarak veri güncelliğinin sağlanması önemlidir.

Ödenek Kullanımı

Okul kurumlarına gönderilen ödenekler, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na göre analitik bütçe rehberi referans alınarak doğru bütçe tertiplerinden kullanılmalıdır.

Menülerin Güncellenmesi

Okul internet sitelerindeki menülerin güncel ve eksiksiz olması, bilgilerin doğru sayfalara yönlendirilmesi gerekmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.