Rehber Öğretmen Atamaları: TBMM'de Gündem Değişiyor!
Rehber Öğretmen Atamaları: TBMM'de Gündem Değişiyor!
Eğitim, bireylerin kişisel ve mesleki gelişimlerine katkıda bulunan kritik bir süreçtir. İşte bu noktada psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri devreye girer. Okullarda sunulan bu hizmetler, öğrencilerin eğitsel gelişimlerini desteklerken aynı zamanda sorunlarla başa çıkmalarına ve kendilerini gerçekleştirmelerine yardımcı olur.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik: Uzmanlık Gerektiren Bir Hizmet
Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri, uzman kişiler tarafından sunulan bir yardım sürecini içerir. Bu uzmanlar, bireylere kendilerini tanımaları, sorunlarını çözmeleri, toplumsal yaşama uyum sağlamaları, yeteneklerini keşfetmeleri ve kendilerini gerçekleştirmeleri konularında rehberlik eder. Özellikle öğrenciler için, bu hizmetlere erişim oldukça önemlidir.
Eksiklikler ve Norm Kadro Yönetmeliği Sorunu
Ülkemizdeki okullarda psikolojik danışman ve rehber öğretmen eksikliği ciddi bir sorundur. Mevcut "Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Norm Kadro Yönetmeliği"ne göre, ilkokullarda 300, diğer kademelerde ise 150 öğrenci sayısı sınırlaması bulunmaktadır. Bu nedenle, milyonlarca öğrenci, psikolojik danışmanlık hizmetlerinden yararlanamamaktadır.
İyimser Müjdeler ve Beklentiler
Bir umut ışığı olarak, eski Milli Eğitim Bakanı Sayın Mahmut Özer, 27 Mayıs 2023 tarihinde yaptığı açıklamada, artık her kademede 100 öğrenciye sahip okullarda bir psikolojik danışman/rehber öğretmenin görev yapacağını açıkladı. Ancak, bu açıklamanın ardından somut adımların atılmamış olması dikkat çekmektedir.
Sorularımız ve Beklentilerimiz
Türkiye genelinde psikolojik danışman/rehber öğretmen ihtiyacı olan kaç okul ve bu hizmetten mahrum kaç öğrenci bulunmaktadır?
Sayın Mahmut Özer'in açıklamasının ardından, bu konuda hangi somut adımlar atılmıştır ve atamalar gerçekleştirilmiş midir?
Cumhurbaşkanı'na sunulduğu belirtilen "Rehber Öğretmen Norm Kadro Yönetmeliği" ne zaman yürürlüğe girecektir?
Bu yönetmelik çerçevesinde kaç rehber öğretmen atanması planlanmaktadır?
Psikolojik danışman atamaları yapılamazken, "manevi danışman" adı altında imam atamaları yapılan okullar var mıdır? Varsa, ne kadar okulda gerçekleşmiştir ve bu atamaların amacı nedir?
Bakanlığımız, "manevi danışman" ile "psikolojik danışman" arasında bir ikame olabileceğini mi düşünmektedir?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.