Üç İlimizde Koronavirüs Vakaları Yükselişe Geçti

Üç İlimizde Koronavirüs Vakaları Yükselişe Geçti

Salgında vakalarda son bir haftada bölgesel artışlar gözleniyor. Karadeniz vaka oranında en yüksek bölge olarak göze çarparken Trakya'da da artış yaşanıyor.

Sağlık Bakanlığı'nın illere göre haftalık hava sayısı tablosuna göre, bölgesel olarak Karadeniz'in ardından Trakya bölgesinde vaka sayılarında yükseliş dikkat çekiyor. Son bir haftada yaşanan artışla birlikte bölge illerinde de tedbirler artırılıyor. Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'de koronavirüs tedbirleri en üst seviyeye çıkarıldı. Bölgeden karantina haberleri de geliyor. Vaka sayılarının arttığı Edirne'de bir belde ile Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde bir apartman karantinaya alındı.

TEKİRDAĞ VE KIRKLARELİ DİKKAT ÇEKTİ

Bakanlığın 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık koronavirüs vaka sayılarında, Edirne'de vaka sayısı 75,29, Kırklareli'de 71,05, Tekirdağ'da 74,65 olarak tespit edildi. Vaka sayısındaki artışta Tekirdağ ve Kırklareli dikkati çekti. Tekirdağ'da geçen hafta vaka sayısı 55,37, Kırklareli'de ise 52,61 olarak açıklanmıştı.

KARANTİNA KARARI

Trakya'da en fazla vaka sayısının görüldüğü Edirne'de önlemler en üst seviyeye çıkarıldı. Mutasyonlu virüs görülen Keşan ilçesine bağlı 2 bin 699 nüfuslu Beyendik beldesi kısmi karantina altına alındı. Beldeye giriş ve çıkışlar kontrollü olarak yapılmaya başlandı. İpsala ilçesinde ise artış gösteren koronavirüs vakaları nedeniyle vatandaşlar, ev ziyaretleri, taziye ve asker uğurlaması gibi etkinlikler yapmamaları konusunda uyarıldı. İlçe merkezi, belde ve köylerde de tedbir amacıyla 1 hafta süreyle halk pazarları kurulmayacağı bildirildi. 

Edirne'de koronavirüs salgınının önüne geçilmesi için kalabalık noktalarda hijyen çalışmaları artırıldı. Polis ekipleri de trafiğe kapalı olan ve insan yoğunluğunun yaşandığı Saraçlar ve Çilingirler caddeleri üzerinde denetim yaparak, sık sık anonslarla maske, mesafe ve hijyen uyarısında bulundu.

TRAKYA'DAKİ VAKA ARTIŞININ NEDENİ NE?

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, kentte vaka sayısındaki artışın mutantlı virüse bağlı olabileceğini söyledi. 

Altun, "Edirne'de mutant virüs izolasyonu yapıldı. Dolayısıyla artış, bu mutant virüse de bağlı olabilir. Bunun Sağlık Müdürlüğü tarafından halka duyurulması, izah edilmesi gerekiyor. Kaldı ki Türkiye'de vaka sayısını 100 binlere göre açıkladıklarına göre, il düzeyinde de bunu daha doğru yorumlayabilmek, sonuçları hakkında insanları daha iyi aydınlatabilmek için günlük yapılan test sayılarının, haftalık ortalaması ve pozitif olgu sayısının da bildirilmesi lazım. Çünkü bir artış trendi yaşandı ve bu artış trendi devam edecek gibi. Doğru önlemlerle bunun azaltılabilmesi açısından, insanları doğru bilgilendirelim, insanlarımız da kurallara uyma konusunda herhangi bir tereddüt göstermezlerse ancak bunu böyle çözebiliriz" dedi. Sürecin uzamasından dolayı, insanların içeride kalmaktan sıkıldığını belirten Prof. Dr. Altun, "Süreç çok uzadı, insanlar gerçekten içeride kalmaktan dolayı sıkılmış durumda. Herkesin sabır noktası aşılıyor. Ama ben Edirne insanının kurallara uyduğunu düşünüyorum. Bunun sadece insanlar, kurallara uymuyor şeklinde atfedilmesi doğru değil. Mutant virüsün orijinal koronavirüse göre bakıldığında 1,5 kat daha fazla bulaştırıcılık etkisinin olduğunu bildiğimiz için sahadaki günlük test sayıları, pozitiflik oranları, il bazında ve beraberinde ne kadarında mutant virüsün izole edildiği ile açıklanabilir" diye konuştu.

AŞILAMA SÜRECİ

Filyasyon ekiplerinin sabahın erken saatlerinden itibaren vakalar ekranlarına düşer düşmez sahadaki çalışmalarına başladığını ifade eden Dr. Zengin, "Bizim şu anda aktif olarak görev yapan 256 kişilik ekibimiz sahada çalışıyor. Vaka sayıları arttıkça ekip sayımızı da artırıyoruz. Vaka sayılarımız düştüğü zaman da ekip sayılarımızı düşürüyoruz. Aşı olarak da şu anda Tekirdağ’da an itibariyle 100 bini aştık. Bu aşılarımız malumunuz üzere birinci ve ikinci doz aşılardan oluşuyor. Birinci doz aşılamada hedeflediğimiz rakamların yüzde 70'ine ulaştık, ikinci doz aşılamada da yüzde 20 seviyelerini bulmuş durumdayız" dedi.

Tekirdağ'da filyasyon ekibinde görevli Ebe Ezgi Yücel, "Aşılama yapmak için 90 yaş üstü ve yatalak hastalar için evlere gidiyoruz. Evlere gittiğimizi için çok iyi dönüşler oluyor. Filyasyonda da ev ev geziyoruz. Tek tek kişilere bilgilendirmelerde bulunuyoruz. Bizlere çok dua ediyorlar, çok mutlu olduklarını söylüyorlar" dedi.

Tekirdağ'da yaşayan Gökçe Sevim, vaka sayılarının artmaması için kurallara uyulmasının önemli olduğunu belirterek, "Vaka sayılarının artmaması için maskelerimizi takalım. Herkesin çok kalabalıkta gezmemesi lazım. Tedbir alınmazsa vakalar çoğalabilir" dedi. Tekirdağ'da artan vaka sayılarının kendilerini ürperttiğini belirten Hale Altın ise "Tekirdağ'da artan vaka sayıları bizleri ürpertiyor. Vatandaşlar olarak kendi önlemlerimizle korunmamız gerekiyor. Filyasyon ve aşı çalışmalarını yapan ekiplerimizin evlerimize gelerek çalışmalarını yapması bizi mutlu ediyor" dedi. 

Kırklareli'de vaka sayılarının artması üzerine önlemler de artırıldı. Lüleburgaz ilçesinin Gençlik Mahallesi'nde vaka görülen 1 apartman İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla 7 gün süreyle karantina altına alındı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.