Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 1 Milyar Dolarlık Büyük Destek!
Dünya Bankası, Türkiye'ye Kahramanmaraş depremi sonrası 1 milyar dolarlık yardım onayladı. Yıkımın ardından yapılan destek, yeniden inşa ve kalkınma için büyük bir adım olarak önem taşıyor.
Depremler Sonrası Yeniden İnşa ve Kalkınma İçin Büyük Destek
Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye'de yaşanan depremlerin ardından temel kamu hizmetlerinin yeniden sağlanması ve dirençli kırsal konutların inşa edilmesi amacıyla 1 milyar ABD doları finansman sağlanmasını onayladı.
Kahramanmaraş Depremleri ve Yaşanan Yıkım
6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem meydana geldi. Sabah saatlerindeki deprem 7.6, gündüz saatlerindeki deprem ise 7.5 büyüklüğündeydi. Bu depremler 11 ilde büyük yıkımlara yol açtı.
Depremin etkisiyle 50 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti ve ekonomik kayıp 100 milyar doları aştı.
Türkiye Deprem İyileştirme ve Yeniden İnşa Projesi
Yıkımın izlerini silmek ve bölgenin yeniden kalkınmasını sağlamak amacıyla Türkiye Deprem İyileştirme ve Yeniden İnşa Projesi başlatıldı. Bu proje kapsamında sağlıktan belediye binalarına, kamu binalarından kırsal konutlara kadar tüm yapılar yeniden inşa edilecek. Toplamda 14 milyon insanın yaşadığı 11 ilde bu projeye odaklanılacak.
Dünya Bankası'ndan Destek Açıklaması
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, "Dünya Bankası, depremlerin meydana geldiği günden bu yana Türkiye'nin yanında olmuş ve afet riski yönetimi ile doğal afetler sonrası yeniden inşa alanlarındaki deneyim ve uzmanlığını paylaşmıştır. Bu büyük yıkımın ardından sürecek olan çabalara birkaç yıl boyunca destek sağlayacağımızı ve önemli miktarda kaynak gerekeceğini biliyoruz. Bu yolculukta Türkiye'nin yanında olacak ve etkilenen toplulukların yeniden inşasına yardımcı olacağız" şeklinde konuştu.
Doğrudan Hasar ve Yıkımın Boyutu
Yapılan açıklamada depremin neden olduğu hasarın büyüklüğüne de değinildi. Küresel Hızlı Afet Sonrası Hasar Tahmin (GRADE) çalışmasıyla doğrudan hasarın 34 milyar ABD doları olarak tahmin edildiği belirtildi. Bu miktarın içinde konut binalarının toplam fiziksel hasarın yarısından fazlasını oluşturduğu, konut dışı binaların (sağlık tesisleri, okullar, kamu binaları ve özel sektör binaları gibi) payının yaklaşık yüzde 30, altyapı tesislerinin (yollar, elektrik, su temini) payının ise yaklaşık yüzde 20 olduğu ifade edildi.
Projenin Odaklandığı Acil İhtiyaçlar
Dünya Bankası Proje Ekibi Liderlerinden Bontje Marie Zaengerling, projenin depremden etkilenen insanlar üzerinde en olumlu etkiyi yaratmak için en acil ihtiyaçlara odaklandığını belirtti. Ayrıca, yapılan tüm yeniden inşa ve onarım çalışmalarının gelecekteki doğal ve iklimle ilgili afetlere karşı direnci artıracağı vurgulandı.
Proje Kapsamında Gerçekleştirilecek Faaliyetler
Açıklamanın sonunda projeyle ilgili detaylı bilgiler paylaşıldı. "Dünya Bankası, Türkiye için afet riski yönetimi, belediye altyapısı, konut ve sağlık alanlarında önemli ve güvenilir bir ortaktır. Şu anda yürütülen diğer Dünya Bankası finansmanlı projeler arasında 2020 ve 2021 yıllarında meydana gelen afetlerden etkilenen belediyelerde yeşil ve dirençli yeniden inşa çalışmalarını destekleyen Türkiye Deprem, Taşkın ve Orman Yangınları Acil Durum Yeniden İnşa Projesi; kırılgan durumdaki şehirlerde dirençli konutları ve belediye altyapısını destekleyen İklim ve Afetlere Dirençli Şehirler Projesi; okullarda afet riski yönetimini güçlendiren Okullarda Afet Riski Yönetimi Projesi ve Deprem Dayanıklılığı ve Enerji Verimliliği Projesi; bulaşıcı olmayan hastalıklara karşı birincil ve ikincil korunmayı iyileştirmeyi hedefleyen Sağlık Sisteminin Güçlendirilmesi ve Desteklenmesi Projesi yer almaktadır. Dünya Bankası, Türkiye'nin deprem sonrası yeniden inşa ve iyileştirme çabalarına diğer kalkınma ortaklarıyla iş birliği yaparak destek sağlamaktadır."