Doğum İzni, Süt İzni Nedir, İzinler Kim Tarafından Verilir?
MEB izin yönergesi Md 10 da ve 657 DMK Md 104 de yer alan doğum izni verilmesi gereken zorunlu mazeret izinleri arasındadır.
Doğum İzni, Süt İzni Nedir, İzinler Kim Tarafından Verilir?
Doğum İzni, Süt İzni Nedir, İzinler Kim Tarafından Verilir? MEB izin yönergesi Md 10 da ve 657 DMK Md 104 de yer alan doğum izni verilmesi gereken zorunlu mazeret izinleri arasındadır.
a) Kadın memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Çoğul gebelik halinde doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Sağlık durumu uygun olduğu takdirde hekimin onayı ile memur isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışabilir. Bu durumda, kadın memurun fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir.
b) Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin
kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir.
c) Doğumun beklenen tarihten sonra gerçekleşmesi halinde, fazladan geçen süreler doğum sonrası analık izni süresinden düşülmez.
Doğumda ya da doğum izninde anne ölürse ne olur?
Aynı maddenin;
ç) Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü hâlinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir.
Süt izni nedir? Ne kadar süt izni süresi vardır?
d) Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir.
Peki süt izninin zamanını kim belirler? İdareci mi memur mu?
DMK, Md. 104 D) Bendine göre;
D) Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır.
Babalık izni nedir? Kaç gündür?
e) Erkek memura, isteği üzerine eşinin doğum yapması nedeniyle doğum tarihinden itibaren on gün izin verilir.
Bu izinleri kim verir?
MEB İzin yönergesi Md. 10, 3. fıkrada diyor ki;
(3) Birinci fıkraya göre verilecek mazeret izinleri memurun isteği üzerine 6 ncı maddede belirtilen amirler, tarafından verilir.
Bu izinler Md. 10, 1. fıkrada yer aldığından, 6. maddede belirtilen amirlerce verilir. 6. maddeye bakalım;
MADDE 6- (1) İzin vermeye yetkili amirler:
a) Merkez teşkilâtında;
1) Müsteşar, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı, Rehberlik ve Denetim Başkanı, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri, bakanlık müşavirleri ve Özel Kalem Müdürüne Bakan,
2) Müsteşar yardımcıları ve İç Denetim Birimi Başkanına Müsteşar,
3) Diğer birim amirlerine bağlı oldukları müsteşar yardımcısı,
4) Grup başkanlarına birim amirleri,
5) Diğer memurlara grup başkanları,
b) Taşra teşkilâtında:
1) İl millî eğitim müdürlerine vali, ilçe millî eğitim müdürlerine kaymakamlar,
2) İl millî eğitim müdür yardımcıları ve il eğitim denetmenlerine il millî eğitim
müdürleri,
3) Şube müdürleri, tesis müdürleri ve okul müdürlerine bağlı oldukları il/ilçe millî eğitim müdürleri,
4) Diğer memurlardan il/ilçe millî eğitim müdürlüklerinde görev yapanlara şube müdürleri, eğitim kurumlarında görev yapanlara eğitim kurumu müdürleri,
c) Yurt dışı teşkilâtında;
1) Eğitim müşavirlerine büyükelçiler,
2) Eğitim ataşelerine başkonsoloslar,
tarafından verilir.
b' de yer alan Taşra Teşkilatı kısmının 4'üne bakılırsa okulda görev yapanlara kurum müdürleri verir. Doğum izni, babalık izni, süt izni OKUL MÜDÜRÜ tarafından verilir.
Arif Muzaffer KUL

Bu yazı Arif Muzaffer KUL’dan izin alınarak www.ogretmenlericin.com sitesine eklenmiştir, izinsiz kopyalanamaz, paylaşılamaz.
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ogretmenlericin.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.