Helal sana Behçet öğretmen

Helal sana Behçet öğretmen

Helal sana Behçet öğretmen

Trabzon'da sınıf öğretmenliği görevine atanan sınıf öğretmeni Behçet Yanılmaz,o dönemde Sürmene'de daha sonra ise 9 yıl öğretmenlik yaptı. Akçaabat Akören ilkokulunda o zaman 12 yaşındayken "otizimli" öğrencisi Ufuk Şahinoğlu ile tanışan Yanılmaz'ın hayatını o öğrenci değiştirdi. Şuan 32 yaşında olan Ufuk eğitimini tamamlayıp, ailesiyle yaşamını sürdürüyor. Ufuk'tan ayrılan Sınıf öğretmeni Behçet Yanılmaz Otizimli,"özel birey öğrenciler" için 2002 yılında Trabzon'da "Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi'ne" öğretmen yetiştirmek için açılan kursa katıldı. Kursta başarılı olan Yanılmaz, " Otistik Çocuklar Eğitim Merkezine" atandı. O süreç içerisinde Ufuk isimli öğrencisini de yalnız bırakmayan Yanılmaz, Akçaabat Akören köyünden alarak aracıyla görev yaptığı Trabzon'daki "Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi'ne" kendi arabasıyla getirip, akşam tekrar köyüne arabasıyla bıraktı. Eğitimi tamamlanan o öğrencinin daha sonra öğretmen Yanılmazdan ayrıldı. Öğretmen Yanılmaz,20 yıldır görev yaptığı ve sonra da ismi değişen "Gazipaşa Özel Eğitim Uygulama" okulunda farkındalık yaratmak için projeler yaptı.

Yanılmaz, burada kurdukları "Karadeniz Farkındalık Derneğinin" de yardımseverlerden aldığı destekle kendisi okulun çehresini değiştirdi, öğrencilerin oturdukları sitelerdeki belediyenin yapmış olduğu park bahçelerinin yanı sıra özel birey öğrencileri için parklar inşa etti. Okulun arka tarafında bulunan alana Sevimli dostlar" bahçesi inşa etti. Öğrencileriyle ve velileriyle birlikte yemek organizasyonları yaptı, sosyal projelerde yer aldı, kalabalık insanların olduğu yerlere öğrencileri ve velileriyle giderek orada kaynaşma sağladı. Öğrencilerinin oturdukları mahallelerdeki evlerinin yanında bulunan alanlara kendi imkanlarıyla park yaptı. Hayatını otizmli bireylere adayan "Behçet öğretmen", onlar kanatsız melek. Yaşadığım, nefes aldığım sürece onların yanında olacağım" dedi.

1993 yılında Van Yüzüncüyıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi sınıf öğretmenliği Bölümü'nden mezun olan Bingöl'lü Öğretmen Behçet Yanılmaz (50) ,1994 yılında atandığı Sürmene ilçesi Üzümlü köyündeki Şehit Muhammet Yıldız ilkokulunda sınıf öğretmenliğine başladı. 1 yıl sonra ise Akçaabat Akören ilkokuluna tayini çıkan Yanılmaz, orada 7 yıl sınıf öğretmenliği yaptı. Bu süre içerisinde okulda otizimli 12 yaşındaki öğrencisi Ufuk Şahinoğlu tanışan Behçet Yanılmaz'ın hayatı bir anda değişti. Behçet öğretmen özel bireylere eğitim vermek için Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fatih Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanında yüksek lisans yaptı. Yanılmaz, Ufuk'a destek olmak için 2002 yılında Trabzon'da açılacak olan "Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi'ne" öğretmen yetiştirmek için açılan kursa katıldı. Kursta başarılı olan Yanılmaz, Eylül 2002 yılında Trabzon'da açılan "Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi'ne "atandı. Kursu almasına sebep olan o öğrenciyi de köyde bırakmayan Yanılmaz her gün özel arabasıyla köyden Trabzon'a " Otistik Çocuklar Eğitim Merkezine " getirdi ve tekrar akşam köyüne bıraktı. Ufuk'un eğitimi tamamlandı ve kendini idame etmeye başladı.

Ufuk şimdi 32 yaşında. Akören köyünde odun kesiyor,ev işlerine yardımcı oluyor. Öğretmen Yanılmaz, 20 yıldır "Gazipaşa Özel Eğitim Uygulama" Okulu'nda görev yapıyor. Yanılmaz, burada otizimli çocuklara faydalı olabilmek için gün geçtikçe önemli projeler geliştirdi. Yanılmaz, öğrencilere manevi destek sağlayabilmek için kurdukları "Karadeniz farkındalık Derneği'nde" yer aldı. Belediyenin yapmış olduğu çocuk parklarından yararlanma imkanı olmayan yerlerde derneğin maddi desteğiyle otizmli çocukların yaşadığı apartmanların bahçesine park yaptı. Ayrıca okulun yan tarafında bulunan alana ise "sevimli dostlarla yaşam" projesini hayata geçirerek, bahçede bulunan tavuk, ördek, bıldırcın, tavşan, kedi, güvercin ve kaplumbağalarla otizmli öğrencilerin az da olsa hayvanlarla terapi verilerek katkıda bulunuyor.

20 yıldır hayatını özel gereksinimli öğrencilere adadığını belirten öğretmen Behçet Yanılmaz, "özel gereksinimli bireylerle çalışmanın bir gönül işi olduğunu ve bu işin karşılıksız yapılmasının gerektiği için bu yola baş koydum. 2004 yılında(20 yıl önce) Sınıf öğretmenliği yaparken tanışmış olduğum bir otizmli öğrencim beni özel gereksinimli çocuklar için branş değişmeme ve tüm bu güzelliklere sebep oldu. O öğrencimin sosyalleşmesine katkıda bulunmak için onu köyden özel aracımla buradaki okula sürekli getirip, götürdüm. Daha sonra o öğrencim eğitimi tamamlandıktan sonra okuldan ayrıldı. Ömür boyu birilerine bağlı olarak yaşama zorunluluğu olan bu bireylerin kendi ayakları üzerine durabilmeleri için ailelerine ne kadar katkıda bulunulabilirsek, o kadar da kendimizi mutlu hissediyor ve görevimizi yaptığımıza inanıyoruz", dedi

"ÖZEL ÖĞRENCİLERİMİZİN OTURDUĞU SİTE BAHÇELERİNE ONLAR İÇİN ÖZEL PARK YAPTIM"
Burada çocukların öz bakım becerilerini kazanma ve sosyal yaşama uyum sağlama adına kurduğumuz " Karadeniz Farkındalık" derneğimizin maddi desteğiyle birlikte ailelerimizi çocuklarıyla birlikte kalabalık alış veriş merkezilerindeki oyun alanlarında yararlandırma, restoranlarda yemek ikramlarında bulunma, kalabalık yerlerde gezi düzenleme, okulumuzun yanında bulunan boş alana yaptığımız bahçede toprakla uğraştırılarak enerjilerini atmaya yardımcı olmalarını sağladık. Uygulamalarımızın haricinde belediye parklarından yararlanma imkânı olmayan özel öğrencilerimizin yaşadıkları sitelerin bahçesinde kendilerine özel oyun parkı yaptım. Yaptığım parka otizmli bireyler engelsiz yaşıtlarıyla da kaynaşma, sosyalleşme imkânını buluyor.

ONLAR KANATSIZ MELEK
Hayata geçirdiğim projeler ve faaliyetlerin sonucunda ailelerin mutluluğunu gördükçe bizimde mutluluğumuz ve bu çocuklarla çalışma şevkimiz artıyor. Çocuklarla birlikte yaptığımız faaliyetlerde onların mutluğu gözlerinden okunuyor. Onlar bizim için "kanatsız melek". Nefes aldığım sürece onlarla yaşayacağım. Bir daha dünyaya geleceğimi bilsem ki, yine aynı mesleği yaparak, çocuklarla hayatımı sürdürmek isterim," dedi.

KENDİ ÇOCUKLARIMIN VELİ TOPLANTISINA BİLE BİR KEZ GİDEMEDİM
Hayatını otizimli çocuklara adayan ve kendi çocuklarının okulundaki veli toplantısına bir kez bile gidemediğini belirten Behçet Öğretmen, "eşime sürekli 4 çocuğumun veli toplantısına katılamayacağımı ve kendisinin katılmasını söylüyordum. Çünkü hayatımı kanatsız meleklere,öğrencilerime adadım. Onların bir tanesinin bile bir sorunu olduğunda hafta sonu veya hafta içi olsun onların evine giderek onları sakinleştirdikten sonra evime veya okuluma dönüyorum" ,dedi.

2 OTİZİMLİ ÇOCUĞUM İÇİN ÖZEL PARK YAPTI
3 Nolu Erdoğdu mahallesindeki bir apartmanda oturan ve 2 otizimli çocuğu olan Sülbiye Yazıcı ise, çocuklarımı belediyenin parkına götürüyordum. Ama orada bulunan sağlıklı çocuklar bizi orada istemiyor ve kovuyorlardı. Okulumuzdaki Behçet öğretmenim bu durumu duyduktan sonra başka mahallelerdeki apartmanların yanına kendi yaptığı parklardan bir tane de bizim apartmanın alt kısmındaki yere 4 gün içerisinde park yaptı. Çocuklarım burada kaydırakta kayıyor, salıncakta sallanıyor, streslerini atıyor. Behçet öğretmenimizden Allah razı olsun hayatını gerçekten engelli ,özel çocuklara adamış. Allah ne muradı varsa versin inşallah" ,dedi.

sabaj

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ogretmenlericin.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.