İl emri nedir, kura ile atanmak ve ilçe emrine verilmek ne anlama geliyor

İl emri nedir, kura ile atanmak ve ilçe emrine verilmek ne anlama geliyor

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 5 Eylül 2017 tarihinde özür grubu iller arası yer değiştirmede mağdur olan öğretmenler için ilçe emri ve il emri uygulamasına gidildi. MEB öğretmenlere il/ilçe emri verdi. Öğretmenleri nasıl bir süreç bekliyor ve kura ile atanılan il emri, ilçe emri ne demektir.

İl emri nedir, kura ile atanmak ve ilçe emrine verilmek ne anlama geliyor

ogretmenlericin.com olarak öncelikle il emri ve ilçe emri uygulamasının öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliğinde olmadığını belirtelim. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından özür grubundan yer değiştiremeyen öğretmenler için başta aile bütünlüğünün korunması gerekçesi ile il emri ve ilçe emri uygulamasına gidilebilmektedir. Ağustos 2017 özür grubu atama sonucu 5 binden fazla öğretmen yer değiştiremedi.



İL DIŞINDAN ATANAMAYANA İL ve İLÇE EMRİ

İl emri nedir, ne anlama gelmektedir? İl emri öğretmenin hizmet puanı yetersizliğinden veya başvuruda bulunduğu yerde az kontenjan açılmasından dolayı özür grubuna bağlı olarak gitmek istediği yere gidememesi sonucu o ilin İl Milli Eğitim Müdürlüğü emrine atanması demektir. İl emrine atanan öğretmenin okulu yoktur. O öğretmen İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindedir.


İlçe emri nedir? İl emrinde olduğu gibi kura ile öğretmen ilçe emrine de atanabilmektedir. Gitmek istediği yerin bulunduğu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne ataması yapılan öğretmenin aynı il emrindeki gibi bir okulu bulunmamakta olup kadrosu ilçe milli eğitim müdürlüğü bünyesindedir.



İL/İLÇE EMRİNE ATANANLAR; DEPO ÖĞRETMEN

İl emrine atanan öğretmenlerin maaşı ile ilçe emrine atanan öğretmenlerin maaşı yatar, maaşlarında kesinti olmaz. Ancak ders görevlerini yerine getirmedikleri için il/ilçe emrine atanan öğretmenler ek ders alamazlar. Bu öğretmenler il emri ve ilçe emri bünyesinde kaldıkları sürece hizmet süreleri çalışır ve emrine atandıkları müdürlüğün hizmet puanından yararlandırılırlar, genellikle il/ilçe milli eğitim müdürlükleri hizmet puanları okulların hizmet puanlarından düşüktür.


[haber id="20180"]
Örneğin aşağıdaki örnek ilçe ve İl müdürlüklerinin hizmet puanları;

İl Emri İlçe Emri
İL EMRİ, MAAŞLAR, GÖREVLENDİRMELER

İl emrine atanan öğretmenlerin maaşlarının yatacağını tekrar belirtelim. İl emrine atanan öğretmenler özür grubundan gitmek istediği yani özrünün olduğu ilçeye ilk fırsatta atanırlar. Norm fazlası öğretmen ataması, il içi öğretmen ataması, yeni açılacak eğitim kurumlarına öğretmen ataması gibi atama türlerinde yer değiştirme tercihinde bulunarak boş olan okulları tercih ederek atama başvurusu isteyebilirler. İl emrine atanan öğretmen raporlu olan öğretmenin yerine, askere giden öğretmenin yerine, izne ayrılan öğretmenin yerine derse girebilir. Örneğin İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü emrine atanan bir sınıf öğretmeni İzmir merkezde sınıf öğretmeni ihtiyacı olan bir okula görevlendirilebilir.




İl Emri
İLÇE EMRİ, MAAŞLAR, GÖREVLENDİRMELER

İlçe emrine atanan öğretmenlerin maaşları da kesintiye uğramadan yatar. Aynı il emrinde olduğu gibi ilçe emrine atanan öğretmenler de atama dönemlerinde tercih yaparak münhal olan kurumları tercih edebilirler. İlçe emrine atanan öğretmenin o ilçeden tercih yapma zorunluluğu yoktur. Örneğin İzmir'in Selçuk ilçesine Selçuk İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü emrine kura ile atanan öğretmen ihtiyaç ve norm fazlası atama döneminde Selçuk ilçesi dışından da okullar yazabilir. İlçe emrine atanan öğretmen o ilçede branşı ile ilgili boş bulunan derslere girebilir, okullara görevlendirilebilir.


[haber id="20858"]

İl emrine veya ilçe emrine atanan öğretmenler bir nevi depo öğretmen olarak düşünülebilir. Joker öğretmen, depo öğretmen gibi tanımlar il emri ve ilçe emrine atanmış öğretmenler tarafından kendileri için kullanılan tanımlardır. Açık olan yerlere geçici görevlendirmeler yapılabilir. İl Emrine atanan öğretmenler İl Milli Eğitim bünyesinde görevi ile ilgili verilen iş ve işlemleri yapabilir. İlçe Milli Eğitim emrine atanan öğretmenler de ilçe milli eğitim bünyesinde görev ve sorumluluk alabilir. Görevlendirilen, derse giren öğretmenler ek ders ücretlerini alırlar.




İlçe Emri

İl emri ve ilçe emri ile aylıksız izin karıştırılmamalıdır. Aylıksız izine ayrılan öğretmen maaş alamaz, hizmet puanı alamaz ve hizmet süresi dondurulur. Ancak il/ilçe emri için bu durumlar söz konusu değildir. Her il Milli Eğitim Müdürlüğü gerek İl MEM'de gerek İlçe MEM'lerde bulunan öğretmenleri biran önce okullara atamak için uğraşmaktadır.


İl emri ve ilçe emri konusunda sorularınızı yorum kısmından sorabilir, Öğretmenler İçin sitesi editörlerinin vereceği cevaplarla bilgi edinebilirsiniz.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
106 Yorum