'Okula en son gelen, atanan öğretmen norm fazlası olur'
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılı norm kadro güncelleme işlemleri ekim ayında yapılacak. Norm güncellemelerinde norm fazlası öğretmen belirlenmesinde bazı soru işaretlerinin olduğunu görüyoruz.
'Okula en son gelen, atanan öğretmen norm fazlası olur'
ogretmenlericin.com olarak bir ziyaretçimizden aldığımız soruya açıklık getirmeye çalışalım.
Soru; "Merhabalar birleştirilmiş sınıflı bir köy okulunda sınıf öğretmeni olarak görev yaparken okulumuzun bu sene kapanmasından dolayı öğrencilerimin taşındığı okula verildim. Burada 7 sınıf öğretmeni olduk ancak okulun normu 6'ya düşecekmiş. Okul müdürü bana en son sen geldin, bu yüzden öğretmenler arasında norm fazlası sen olacaksın dedi. Norm fazlası öğretmen belirlemesinde yönetmelik değişti mi, hizmet puanına bakılmıyor mu?"
NORM FAZLASI ÖĞRETMEN
Okulda şube kapanması, ders saati azalması gibi nedenlerden dolayı öğretmenler norm fazlası durumuna düşebilmektedir. Örneğin A ilkokulunda 17 şube varsa ve 17 sınıf öğretmeni görev yapıyorsa, şubelerden ikisinin birleştirilmesi durumunda şube sayısı 16'ya düşecek ve bu doğrultuda okulun sınıf öğretmeni normu da azalarak 16 olacak. Yani 1 öğretmen fazlalık durumuna düşmüş olacak. Peki fazlalık durumuna düşen norm fazlası öğretmen nasıl tespit edilir?
Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği 17 Nisan 2015 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Norm fazlası öğretmen belirlenmesinde bir önceki yani 2010 yılı yönetmeliği hükümleri değil 2015 yılında yürürlüğe giren atama ve yer değiştirme yönetmeliği hükümleri baz alınır. Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği İhtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri başlıklı 53.madde 3.fıkraya göre;
(3) Öğretmenlerden; herhangi bir nedenle istihdam alanı daralanlar ile görevli oldukları eğitim kurumlarında alanlarında norm kadro sayısı azalanlar, hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak değerlendirme sonucunda hizmet puanı en az olandan başlamak üzere norm kadro fazlası olarak belirlenir. Hizmet puanının eşitliği hâlinde sırasıyla; öğretmenlikteki hizmet süresi daha az olan, öğretmenliğe daha sonra başlayan norm kadro fazlası olarak belirlenir. Hizmet puanlarının hesabında yer değiştirme başvurularının son günü esas alınır. Norm kadro fazlası olarak belirlenen öğretmenler; öncelikle görevli oldukları yerleşim yerindeki ya da ilçedeki eğitim kurumları olmak üzere il içinde alanlarında norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarına tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre atanır.
Yukarıda sarı renk ile belirlediğimiz yerden görüldüğü üzere norm fazlası öğretmenler hizmet puanına göre belirlenir. Bir okulda 1 öğretmen norm fazlası olduysa hizmet puanı en düşük olan öğretmen norm fazlasıdır. Eğer 2 öğretmen norm fazlası durumundaysa hizmet puanı en düşük iki öğretmen norm fazlası olur. Norm fazlası öğretmen tespit işleminde en düşük hizmet puana sahip kişilerden puanları eşit olanlar arasında ise hizmet süresi az olana bakılır.
Bu yüzden öğretmen arkadaşımızın yaşadığı durumda kendisinin norm fazlası olması sonradan göreve başlamaya değil hizmet puanına göre gerçekleşir. Okula sonradan gelen norm fazlası olur gibi bir durum söz konusu değildir, önceki çalışanlarda sonradan gelen de hizmet puanı değerlendirmesine göre en az puana sahip olan norm fazlası öğretmen olur.
[haber id="21272"]
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ogretmenlericin.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.