MEB yönetici atama yönetmeliğine göre müdür yardımcısı olma şartları

MEB yönetici atama yönetmeliğine göre müdür yardımcısı olma şartları

MEB yönetici atama yönetmeliği müdür yardımcısı olma şartları ve müdür yardımcısı olarak atanma sürecinde değişiklik oldu.

MEB yönetici atama yönetmeliğine göre müdür yardımcısı olma şartları

Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği 21 Haziran 2018 tarihinde değiştirildi. Resmi Gazete'de 21.06.2018 tarihinde yayımlanan yeni MEB yönetici atama yönetmeliğine göre müdür yardımcısı olma şartları içerisinde yazılı sınav da yer aldı.

MÜDÜR YARDIMCILIĞI BAŞVURUSU


Eğitim kurumlarında müdür yardımcısı olmak isteyenlerin taşıması gereken şartlar arasında genel ve özel şartlar yer almaktadır. Yönetici olarak atanacak olanlarda aranacak genel şartlar hem müdürlük için hem de müdür yardımcılığı için geçerli şartlardır. Bu genel şartları taşımayanlar herhangi bir yöneticilik başvurusunda bulunamazlar. 21 Haziran 2018 tarihli 30455 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan MEB yönetici atama yönetmeliğine göre;

Yönetici olarak görevlendirileceklerde aranacak genel şartlar




MADDE 5 – (1) Yönetici olarak görevlendirileceklerde aşağıdaki genel şartlar aranır:




  • Yükseköğretim mezunu olmak.

  • Bakanlık kadrolarında öğretmen olarak görev yapıyor olmak.

  • Görevlendirileceği eğitim kurumu ile aynı türdeki eğitim kurumlarından birine öğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmak ve görevlendirileceği eğitim kurumu ile aynı türdeki eğitim kurumlarından birinde aylık karşılığında okutabileceği ders bulunmak.

  • Yazılı sınav başvurusunun son günü itibarıyla, son dört yıl içinde adlî veya idarî soruşturma sonucu yöneticilik görevi üzerinden alınmamış olmak.

  • Zorunlu çalışma gerektiren yerler dışındaki eğitim kurumu yöneticiliklerine görevlendirilecekler bakımından, ilgili mevzuatına göre zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış, erteletmiş ya da bu yükümlülükten muaf tutulmuş olmak.



Genel şartları taşıyan ve eğitim kurumlarında müdür yardımcısı olmak isteyenlerin taşıması gereken özel şartlarda belirlenmiş olup son yapılan değişikliklerle birlikte müdür yardımcısı olma şartları son hali de netleşmiş oldu.

Müdür yardımcısı olarak görevlendirileceklerde aranacak özel şartlar




MADDE 7 – (1) Müdür yardımcısı olarak görevlendirileceklerin aşağıdaki şartlardan en az birini taşımaları gerekir:




  • Müdür, kurucu müdür, müdür başyardımcısı, müdür yardımcısı veya müdür yetkili öğretmen olarak görev yapmış olmak.

  • Bakanlığın şube müdürü veya daha üst unvanlı kadrolarında görev yapmış olmak.

  • Adaylık dâhil en az iki yıl öğretmen olarak görev yapmış olmak.



MEB yönetici atama yönetmeliği müdür yardımcısı olarak görevlendirileceklerde aranan genel ve özel şartlar;

müdür yardımcısı olma şartları MEB yönetici atama yönetmeliği müdür yardımcısı olma şartları

Müdür yardımcısı olmak için kaç yıllık öğretmen olmak gerekmektedir? Sorusu en çok sorulan sorular arasında, özel şartlara baktığımızda adaylık dahil en az 2 yıl öğretmen olarak görev yapmış olanlar müdür yardımcılığına başvuru yapabilirler.

MÜDÜR YARDIMCILIĞINA ATAMA


22/4/2017 tarihli ve 30046 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğinde müdür yardımcılığı atamaları sözlü sınava göre yapılırken 21 Haziran 2018 tarihli yeni yönetmeliğe göre atamalarda yazılı sınavda dikkate alınacak. Müdür yardımcılığı atamalarında hem yazılı sınav hem de sözlü sınav yapılacak.

HEM YAZILI HEM SÖZLÜ SINAV

Müdür Yardımcılığı Yazılı Sınav

Müdür yardımcısı olarak yönetici görevlendirmede izlenecek yönteme göre müdür yardımcılığına ilk defa başvuruda bulunanların görevlendirmeleri yazılı sınav ve sözlü sınav sonucuna göre yapılacak. Müdür yardımcılığı atamalarında yazılı sınav Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek. Test olacak olan yazılı sınavdan 100 puan üzerinden 60 ve üzerinde puan alanlar müdür yardımcılığı sözlü sınavına girmeye hak kazanacak. Yazılı sınavda alınan puanlar sonuçların açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerli sayılacak, müdür yardımcılığı yazılı sınavına giren ve puanını yükseltmek isteyenler yeniden yazılı sınava girebilecekler.

Yazılı sınav konuları ve ağırlıkları


MADDE 16 – (1) Yazılı sınav konuları ve ağırlıkları şunlardır:




  • Okul yönetimi ve halkla ilişkiler: %10

  • Türkçe ve dil bilgisi: %10

  • Genel kültür: %10

  • Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi: %10

  • Resmî yazışma kuralları ve protokol kuralları: %5

  • Değerler eğitimi: %5

  • Eğitim ve öğretimde etik: %5

  • Yaşam becerileri ve sosyal etkinlik: %5

  • Mevzuat %40. (T.C. Anayasası, 5/1/1961 tarihli ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, 1/11/1984 tarihli ve 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun, 2/12/1999 tarihli ve 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun, 25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu, 9/10/2003 tarihli ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 10/6/1949 tarihli ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu, 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname)


müdür yardımcılığı Yazılı sınav konuları ve ağırlıkları Yazılı sınav konuları ve ağırlıkları

Müdür Yardımcılığı Sözlü Sınav

MEB müdür yardımcılığı atama başvurusu için yazılı sınava girenlerden yazılı sınavı sonucunda oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere, eğitim kurumlarının boş bulunan yönetici sayısının üç katı aday sözlü sınava çağrılacak.

Sözlü sınav konuları ve ağırlıkları




MADDE 20 – (1) Sözlü sınavda adaylar;




  • Yazılı sınav konuları (mevzuat ve genel kültür): %20,

  • Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü: %20,

  • Temsil kabiliyeti, liyakati, tutum ve davranışlarının göreve uygunluğu: %20,

  • Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı: %20,

  • Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı: %20,



meb yönetici atama Sözlü sınav konuları ve ağırlıkları Sözlü sınav konuları ve ağırlıkları

Müdür yardımcılığı atamaları sözlü sınava katılmaya hak kazanan adaylar, 20 nci maddede belirtilen sözlü sınav konuları ve ağırlıkları dikkate alınarak Ek-2’de yer alan form üzerinden sözlü sınav komisyonunca 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Sözlü sınavda 60 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılır.

DEĞERLENDİRME

Yazılı ve sözlü sınavda başarılı olan adaylardan müdür yardımcısı olarak görevlendirilmek üzere başvuruda bulunan adayların görevlendirmeye esas puanları; yazılı sınav puanının %60’ı ile sözlü sınav puanının %40’ı dikkate alınarak belirlenir. Görevlendirmeye esas puanlar, kesin sonuçların ilan edildiği tarihten itibaren bir sonraki yazılı sınav başvuru tarihinin ilk gününe kadar geçerlidir. Müdür yardımcısı ihtiyacı karşılanamayan eğitim kurumları ile yeni açılan eğitim kurumlarının müdür yardımcılıklarına; görevlendirmeye esas puanların geçerli olduğu süreyle sınırlı olmak üzere, yönetici olarak görevlendirilemeyenler arasından aynı usulle görevlendirme yapılabilir.

Arif Muzaffer KUL

MEB yönetici atama görevlendirme yönetmeliği
EKLER>>> MEB yönetici görevlendirme yönetmelik ekleri [haber id="31473"]
[haber id="31510"]
[haber id="31479"]

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum