Öğretmen mazeret izinlerini parça parça kullanabilir mi?

Öğretmen mazeret izinlerini parça parça kullanabilir mi?

Milli Eğitim Bakanlığı İzin Yönergesi ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında öğretmenlere mazeret izinleri verilmektedir. Öğretmenlerin zorunlu ve isteğe bağlı olmak üzere iki tür mazeret izin çeşidi vardır.

Öğretmen mazeret izinlerini parça parça kullanabilir mi?

Öğretmenler verilmesi zorunlu olan mazeret izinleri ve amirin takdirine bağlı olan mazeret izinleri olmak üzere iki tür mazeret izni kullanabilmektedir. Hastalık ve refakat izni, yıllık izin ve aylıksız izin türleri mazeret izinleri kapsamında değerlendirilmez.



ZORUNLU MAZERET İZİNLER ÇEŞİTLERİ


Verilmesi zorunlu olan mazeret izinlerini de beş başlık altında inceleyebiliriz. Doğum izni; Kadın memura doğumdan önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile verilen aylıklı izindir. Bu sürede öğretmenin maaşı kesilmez. Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü hâlinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir. Süt izni; Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir. Babalık izni; erkek memura, isteği üzerine eşinin doğum yapması nedeniyle doğum tarihinden itibaren on gün izin verilir. Düğün/Evlilik izni; memura kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde evlilik tarihinden itibaren yedi gün izin verilir. Ölüm izni; Memurun eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba veya kardeşinin ölümü halinde ölüm tarihinden itibaren yedi gün izin verilir.



MAZERET İZİN ONAYI


Yukarıda bahsi geçen izinler okul müdürü tarafından verilmektedir. Daha önceden zorunlu mazeret izin onayları Kaymakam/Vali onayına sunulurken son yıllarda yapılan değişiklikle birlikte verilmesi zorunlu olan mazeret izinleri okul müdürü onayı ile verilmektedir.



AMİRİN TAKDİRİNE BAĞLI İZİNLER


Amirin takdirine bağlı olan mazeret izinleri yukarıdaki izinler dışında kalan öğretmenin kullanmak istediği izinlerdir. Öğretmene yukarıda belirtilen hallerden başka mazeretleri nedeniyle bir yıl içinde toptan veya kısım kısım olarak on gün izin verilebilir. Bunu örneklendireyim. Öğretmenin kendisi ve çocuğunun evlenmesi durumunda yedi gün izin verilirken kardeşinin evlenmesi durumunda izin verilmemektedir. Kardeşinin düğünü için öğretmen amirin takdirine bağlı olan mazeret izni almalıdır.



İZİN ONAYI YETKİSİ


Amirin takdirine bağlı olan mazeret izinleri onayını okul müdürü veremez. Okul müdürü İlçe/İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderir. İlçelerde Kaymakam, illerde Valilik onayına sunulur. Zorunlu mazeret izin onayını öğretmenler için okul müdürü verirken, amirin takdirine bağlı olan mazeret izin onayını Kaymakam/Vali vermektedir.



MAZERET İZNİNİN PARÇA PARÇA KULLANILMASI


Doğum, ölüm, evlilik gibi mazeretlere dayalı olarak verilen mazeret izinleri kanun ile belirlenen süre ile sınırlı olarak kullanılabilen izinlerdir. Mazeret izinlerinin kesintisiz kullanılması gerekmekte olup, parça parça kullanılması mümkün değildir. Bu konuda Devlet Personel Başkanlığının 11/02/2013 tarihli 548 sayılı görüş yazısında da mazeret izinlerinin parça parça kullanılamayacağı belirtilmiştir.


NOT: Mazeret izin süreleri kadrolu öğretmenler ile sözleşmeli öğretmenler arasında farklılık gösterebilmektedir. Yukarıdaki MEB izin yönergesi kapsamında belirttiğim izin süreleri kadrolu öğretmenler içindir.


Arif Muzaffer KUL

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ogretmenlericin.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

2 Yorum