Taşıt Tanıma Sistemiyle İlgili Son Gelişmeler!

Taşıt Tanıma Sistemiyle İlgili Son Gelişmeler!

Taşıt Tanıma Sistemiyle İlgili Son Gelişmeler!

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, akaryakıt sektöründe usulsüzlükleri ve vergi kayıplarını önlemeyi hedefleyen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) detaylarıyla gün yüzüne çıkıyor. Bu sistemin, akaryakıt istasyonlarında plaka bilgilerinin otomatik olarak kaydedilmesini sağlayarak manuel işlemleri azaltacağı belirtiliyor. UTTS'nin işletilmesi ve yönetilmesi ise Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek.

UTTS'nin Amacı ve Uygulanması

UTTS, Türkiye'de trafiğe kayıtlı 29 milyon aracın yaklaşık 8 milyonunun vergi indirimleri için akaryakıt harcamalarını kullandığı bir dönemde, vergi kaçakçılığını önlemek amacıyla hayata geçiriliyor. 5 Ekim 2023 tarihli bir tebliğle, bu araçların UTTS'ye dahil olması zorunlu hale getirildi. Bu zorunluluk, 1 Ocak 2025'ten itibaren yürürlüğe girecek. Bu tarihten sonra, UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeler vergi beyannamelerinde gider olarak gösterilemeyecek.

UTTS Süreci ve Paydaşlar

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, UTTS'nin devreye alınması sürecinde akaryakıt sektöründeki paydaşlarla düzenli olarak toplantılar düzenliyor. Geçtiğimiz hafta, UTTS Yetkili Taşıt Montaj Firması olacak firmaların temsilcileriyle bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Bu toplantıya otomotiv ana sanayi firmaları, sektör dernekleri ve yetkili servislerin temsilcileri katıldı. Toplantıda, sistemin işleyişi, yetkilendirilecek firmaların sorumlulukları, ön kayıt koşulları ve yetkilendirme süreci hakkında detaylı bilgi verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.