Atama Bekleyen Sınıf Öğretmenleri, Atamalarda Öncelik İstiyor

Atama Bekleyen Sınıf Öğretmenleri, Atamalarda Öncelik İstiyor

Sınıf Öğretmenleri atamalarda öncelik ve 10 bin kontenjan istiyorlar. İşte Sınıf öğretmenliği mezunu atama bekleye öğretmen adaylarının Milli Eğitim Bakanlığına seslerini ulaştırmak için sitemiz ulaştırdıkları o talepleri

Ajanskamu-Özel Haber

Ajanskamu.net  olarak Atama Bekleyen Öğretmenlerimiz Branş Kontenjan Talebi ve Analizlerini gündeme getirmeye devam ediyoruz.

Atama bekleyen öğretmenlerimizin sesi olarka Ajanskamu.net sizlerin hizmetinde. 60 bin öğretmen atama talebinini yoğun bir şekilde gündemde olduğu bu dönemde atama sürecinize bir nebze olsun katkı sunmak sizlerin de sesi olmak istiyoruz.

Bu konuda Sınıf Öğretmenliği öğetmen adaylarından branşlarının analizini ve atamalardaki kontenjan talebini bizlere iletmelerini istemiştik.

İşte Sınıf Öğretmenlerinin sitemize ulaştırdıkları atama branş analizi ve kontenjan talepleri ile ilgili o açıklama

Görüş alışverişinde bulunmak için Telegram kanalımıza abone olarak görüşlerinizi iletebilirsiniz. 

Eğitim Bir-Sen, ‘Eğitime Bakış: 2018 İzleme ve Değerlendirme Raporu’na göre Türkiye’de öğretmen ihtiyacı 144 bin 643. OECD ülkeleriyle karşılaştırıldığında Türkiye’nin öğretmen başına düşen öğrenci sayısına ulaşması için bu açığın kapanması isteniyor.
EĞİTİM Bir-Sen, “Eğitime Bakış: 2018 İzleme ve Değerlendirme Raporu”nu açıkladı. Rapora göre, Türkiye’nin öğretmen ihtiyacı 144 bin 643. Türkiye, 15-19 yaş okullaşmasında yüzde 71 olan okullaşma oranı ile OECD’nin yüzde 85 olan ortalamasının çok gerisinde. Zorunlu olması için çalışmaların devam ettiği beş yaşta okullaşma oranı ise yüzde 75’lerde kaldı. OECD ülkeleri arasında 25 yaş altında en az lise mezunu olanların oranı yüzde 71 ile en düşük İzlanda ve Türkiye.
Bakan Selçuk’un Ankara’da katıldığı Eğitim Bir-Sen’in yaptığı toplantıda açıklanan ‘Eğitime erişim ve katılım’, ‘Eğitim çıktıları’, ‘Öğretmenler ve okulun yetkileri’, ‘Eğitim-öğretim ortamları’ ve ‘Finansman’ olmak üzere beş ana başlıkta ve toplamda 24 gösterge üzerinden hazırladığı raporda dikkat çeken bazı veriler şöyle:,


OECD ORTALAMASI İÇİN DAHA ÇOK ÖĞRETMENE İHTİYAÇ VAR


Türkiye’de öğretmen başına düşen öğrenci sayılarının OECD ortalamalarına eşit olması için; okul öncesinde 19 bin, ilkokulda 52 bin, ortaokulda 70 bin öğretmen ihtiyacı var. Ortaöğretimde ise Türkiye’nin 11 bin öğretmen fazlası bulunuyor. Türkiye’nin OECD ortalamalarında öğretmen başına düşen öğrenci sayısına ulaşması için toplamda 130 bin 500 civarında öğretmen açığı var. 2023 Eğitim Vizyonu’nda beş yaş çocukların tamamının okul öncesi eğitim kapsamına alınması hedefi dikkate alındığında 14 bin ek öğretmen ihtiyacı doğuyor. Kısacası Türkiye’nin toplam öğretmen ihtiyacı 144 bin 643 düzeyinde.

17.000 KÖY OKULU YENİDEN AÇILIYOR

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un köy okullarını açmayı çok istedikleri ve çalışma yaptıklarına dair TBMM Eğitim Komisyonu üyelerine bilgi verdiğini ve uzaktan eğitimde tıkanan sürecin açılması için köy okullarının yeniden eğitime açılması gerektiğini yazmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı yönetmelik değişikliğiyle kapatılan 17 bin köy okulunun yeniden açılışının önünü de açmış oldu.

Yeni düzenlemede; “Birleştirilmiş Sınıf” vurgusu yapılarak, geçmişte köy okulu açılabilmesi için şart olan en az 10 öğrenci olması gerektiğiyle ilgili madde de esnetildi.

Yeni düzenlemeye göre ulaşım şartlarının elverişsiz olması veya öğrenci velilerinin çocuklarının taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamında öğrenim görmelerini istememeleri hâlinde öğrenci sayısına bakılmaksızın valilikçe uygun görülmesi durumunda bakanlıkça bu ilkokulların açılması kararı alındı.

YÖNETMELİK DEĞİŞTİ

MEB, “Kurum açma, Kapatma ve Ad Verme” adlı yönetmeliğin 6. maddesi ve 2. fırkasını değiştirdi. Resmî Gazete’de de yayımlanan yeni düzenlemede “Birleştirilmiş Sınıf” vurgusu yapıldığı görüldü. Böylece köy okullarının açılışıyla ilgili ilk kararlı adım da atılmış oldu.

Böylelikle yeniden açılacak olan köy okulları ile birlikte sınıf öğretmenlerine olan ihtiyaç daha da artmış olacak. Bu da Sınıf Öğretmenlerinin 10.000 kontenjan talebini doğal olarak haklı çıkarmaktadır.

PANDEMİ DÖNEMİNDE EMEKLİYE AYRILACAK ÖĞRETMEN SAYISINDA ARTIŞ BEKLENİYOR.

* 2012, 2013, 2014, 2015, 2017 ve 2018 yıllarında MEB’den ayrılan öğretmen sayıları

Faaliyet Raporuna göre, Millî Eğitim Bakanlığı’ndan 2012 yılında 8.800, 2013 yılında 7.877, 2014 yılında 7.975, 2015 yılında 10.988, 2016 yılında 44.144 ve 2017 yılında 19.217.

Faaliyet raporunda da belirtildiği üzere emekliye ayrılan öğretmen sayısı yıllara göre artış göstermektedir. Yıllık ortalama 15.000 öğretmenin emekliye ayrılmasını baz aldığımızda bunun 5000 ile 6000 öğretmenin sadece Sınıf Öğretmenleri olduğu bilinmektedir.

Ülkemizde ve dünyada yaşanan salgın hastalıktan dolayı yaşı ilerlemiş öğretmenlerin risk altında olduğu da bilinmektedir. Bu risk ise emeklilik yaşına ulaşmış 3600 ek göstergeyi bekleyen, emeklilik yaşına yakın olan öğretmenlerin ve kronik rahatsızlığı bulunan öğretmenlerin emekli olacağı, geçmiş yıllara oranla bu sayının artacağı düşünülmektedir. Eğitim camiasının önde gelenleri ve sahadan aldığımız bilgiler de bu yöndedir.

Bu durumda 2021 yılında emekliye ayrılacak Sınıf Öğretmeni sayısının 8.000-10.000 civarında olması bekleniyor. Bu durum ise sınıf öğretmenlerine olan ihtiyacı daha da arttıracaktır. 

EĞİTİMİN KANAYAN YARASI ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK!

Sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin yaptığı araştırmalar sonucunda ülkemizde 2020 yılında 80.000 civarında ücretli öğretmenin görev yaptığı bildirilmiştir. Bu öğretmenlerin içerisinde  pedagojik eğitim almayan veya eğitim fakültesi mezunu olmayanların sayısının bir hayli fazla olduğu da belirtilmiştir. Bu durumun da ücretli öğretmenliğin eğitime zarar verdiği sonucunu çıkarmaktadır.

Yapılan başka bir araştırmada ise ücretleri öğretmenlerin hangi branşta görev yaptığıyla ilgili sonuçlar vardır. Bu veriler ;

 İlkokul %71
Okul öncesi %16
Ortaokul  %9
Lise %5


Bu durumda özellikle temel eğitimde sıkıntı yaşayan öğrencilerin gelecekteki öğrenim hayatlarında, hatta üniversitede bile sorun yaşayacağı ayan beyan ortadadır. Bakanlığın temel eğitimde faydalı olacak Sınıf Öğretmenlerinin istihdamına öncelik vermesi önemli bir konudur. Bu konuda bakanlığın duyarlı olması gerekmektedir.

AJANS KAMU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.