Öğretmenlere Promosyon Şoku: Bankalar Geri Ödeme Talep Ediyor

Öğretmenlere Promosyon Şoku: Bankalar Geri Ödeme Talep Ediyor

Öğretmenlere Promosyon Şoku: Bankalar Geri Ödeme Talep Ediyor

Öğretmenler, bankalarla yapılan 3 yıllık maaş promosyon anlaşmaları sayesinde toplu ödeme alıyor. Günümüzde 100 bin TL’ye kadar çıkan bu ödemeler, son dönemde tartışmalı bir boyut kazandı. Bazı bankalar, tayini çıkan öğretmenlerden promosyon ücretlerini geri istemeye başladı.

Tayin Çıkan Öğretmenlerden Para İstiyorlar

Normal şartlarda yeni atanan öğretmenler, kalan anlaşma süresine göre promosyon ödemesinden yararlanabiliyordu. Ancak bazı bankalar, sözleşmelere ekledikleri özel maddeyle farklı bir yol izliyor. Bu madde gereği, tayinle görev yeri değişen öğretmenlerden kalan süreye karşılık gelen promosyon tutarı geri talep ediliyor.

Örneğin; 72 bin TL’lik bir promosyon anlaşmasının bitimine 12 ay kala tayini çıkan öğretmenden, aylık 2 bin TL hesaplanarak toplam 24 bin TL’nin iadesi isteniyor. Üstelik ödeme yapıldığına dair dekont, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teslim edilmeden öğretmenin ilişik kesme işlemleri tamamlanmıyor.

Uzmanlara Göre Hukuka Aykırı

Hukukçulara göre, bankaların bu uygulamasının yasal bir dayanağı bulunmuyor. Kanunen bir kişinin borçlandırılması, yalnızca kendi iradesi veya sınırsız yetki verdiği vekili aracılığıyla mümkün. Dolayısıyla, promosyon anlaşmalarına eklenen bu maddeler öğretmenler açısından bağlayıcı değil.

Tartışmalar Devam Ediyor

Bankaların, yüksek promosyon ödemesi görüntüsü vermek için bu geri ödeme şartını koyduğu, böylece öğretmenlerin tayin durumlarında ek gelir elde ettiği iddia ediliyor. Eğitim camiasında büyük tepki toplayan bu durumun, önümüzdeki günlerde yargıya taşınması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.