Okullarda Sınav Tarihleri!
Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni yönetmeliği ile okullarda sınavlar öğretim yılı başında kesin tarihlerle ilan ediliyor. Öğrenci gelişimi oyun temelli takip ediliyor, ortak yazılı sınavlar yapılıyor.
Okullarda, öğrencilerin geleceğini etkileyen 1. dönem 1. sınavları Ekim ayının son haftasından Kasım ayının ilk haftasına, 1. dönem 2. sınavları Aralık ayının son haftasından Ocak ayının ilk haftasına, 2. dönem 1. sınavları Mart ayının son haftasından Nisan ayının ilk haftasına ve son olarak 2. dönem 2. sınavları Mayıs ayının son haftasından Haziran ayının ilk haftasına kadar gerçekleşecek. Bu sınav tarihleri, öğretim yılının başında okullar tarafından e-Okul üzerinden ilan edilecek.
Ortak Yazılı Sınavlar
Artık ülke genelinde il/ilçe ve okul düzeyinde ortak yazılı sınavlar düzenlenebilecek. Bu düzenleme, öğretmenlerin daha etkili bir şekilde değerlendirme yapabilmelerine olanak tanıyacak. Birden fazla şubede verilen derslerin sınavları artık ortak bir şekilde yapılacak.
Okullarda düzenlenecek ortak yazılı sınavların soruları, konu ve soru dağılım tablosuna göre hazırlanacak. Bu tablo, il sınıf/alan zümreleri ve Ölçme Değerlendirme Merkezi Müdürlüğü tarafından oluşturulacak. Bakanlık, öğretim yılı başında hangi sınıf ve derslerden ortak sınav yapılacağını duyuracak ve bu sınavlar okullarda öğretmenler tarafından uygulanıp değerlendirilecek. Hangi sınıf ve derslerde ortak sınav yapılacağına ise ilçe Milli Eğitim Müdürleri Kurulu karar verecek.
Ülke genelinde yapılmayan tüm sınavlar okullarda ortak sınav olarak gerçekleştirilecek. Ancak, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında, yoğunlaştırılmış eğitim programlarına sahip sınıflarda ve işletmelerde mesleki eğitim alanlarında ortak sınavlar düzenlenmeyecek.
Oyun Temelli Değerlendirmeler
Okul öncesi ve ilkokul 1, 2, 3 ve 4. sınıflarda öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimleri sürekli olarak takip edilecek. Bu takip, öğretmenlerin rehberliğinde yapılan bireysel ve grup etkinlikleri, oyun temelli değerlendirmeler ve görev yerine getirme amacıyla kullanılan ölçme araçları ile gerçekleştirilecek.
Bu uygulama sayesinde, ilkokul 4. sınıflarda yazılı sınav saatleri kaldırılacak ve öğrenci notları, öğrenci gelişim dosyalarına göre verilecek.
Her Dersten İki Sınav
Sınav haftalarında dersler normal bir şekilde işlenmeye devam edecek. Her dersten her dönemde iki sınav yapılacak. Haftalık ders saatleri altı ve üzeri olan derslerde, il sınıf/alan zümreleri tarafından karar alınması durumunda üçüncü bir sınav da yapılabilecek. Her sınavın ardından öğrencilerin eksiklikleri tespit edilerek sınav analizleri gerçekleştirilecek. Konu ve kazanım eksikliği görülen öğrencilerin durumları, ders öğretmeni ve eğitim kurumu sınıf/alan zümreleri tarafından yeniden değerlendirilerek sınıf içi telafi uygulamaları yapılacak.
Uygulamalı Dil Sınavları
Türkçe/Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil derslerinin sınavları, dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini ölçmek için yazılı ve uygulamalı olarak düzenlenecek. İlkokullarda öğrencilerin Türkçenin doğru ve güzel kullanımını geliştirmek amacıyla özel olarak geliştirilen ölçme araçları kullanılacak.
Kısa Süreli Sınavlar
Öğretmenler, ünite/tema ve/veya konu sonlarında öğrencilere geri bildirim sağlamak amacıyla kısa süreli sınavlar düzenleyebilecekler. Ancak bu sınavlar notlandırılmayacak.
İllerin Eğitimdeki Gelişimi İzlenecek
Akademik becerilerin izlenmesi ve değerlendirilmesi ile öğrencilerin üst düzey düşünme becerileri il düzeyinde izlenecek ve karşılaştırılacak. Bu izleme çalışmaları, iki yıllık döngüler halinde yapılacak ve her il için özel raporlar hazırlanacak.
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ogretmenlericin.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.