
PDR Der Genel Başkanı Mesut Yıldırım MEB’in öğretmen atama sayısını eleştirdi, ‘Sayın Bakan’ın ‘Her okula psikolojik danışman/rehber öğretmen olacak şekilde önceliklendireceğiz.’ açıklamasıyla umutlanan meslektaşlarımız ve bizler için 3 bin 604 sayısı hayal kırıklığı olmuştur!’ dedi.
Z. RUHSAR ŞENOĞLU
Türk Psikolojik Danışmanlar Derneği (PDR Der) Genel Başkanı Mesut Yıldırım, öğretmen atamalarına ilişkin branş dağılımlarının beklentileri karşılamadığını söyledi. Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in “Her okula en az bir psikolojik danışman/rehber öğretmen olacak şekilde önceliklendireceğiz.” sözünü anımsattı, hayal kırıklığını ifade etti. Davranışsal bağımlılık, akran zorbalığı gibi sorunların yanı sıra deprem bölgesinde psikososyal destek ihtiyacına dikkat çeken Yıldırım, ek bir düzenlemenin/alımın yapılması gerektiğini söyledi.
‘BAKAN BEY’İN SÖZÜYLE UMUTLANMIŞTIK’
Millî Eğitim Bakanlığı, 45 bin öğretmen alımına ilişkin atama takvimi ile branş bazında kontenjan dağılımını önceki gün açıklamıştı. Alanlara göre sınıf öğretmenliği için 7 bin 878 kontenjan, rehberlik alanına 3 bin 604, okul öncesi öğretmenliğine 3 bin 269, ilköğretim matematik alanına 2 bin 656, din kültürü ve ahlâk bilgisi alanına 2 bin 604 kontenjan ayrıldı.
PDR Der Genel Başkanı Mesut Yıldırım Aydınlık’a “Açıklanan branş dağılımları maalesef beklentileri karşılamamıştır.” dedi ve şöyle sürdürdü: “Her ne kadar önceki yıllara oranla toplam atama sayısında Psikolojik Danışmanlara ayrılan oran yükselse de Sayın Bakanın ‘her okula psikolojik danışman/rehber öğretmen olacak şekilde önceliklendireceğiz’ açıklamasıyla umutlanan meslektaşlarımız ve bizler için 3 bin 604 sayısı hayal kırıklığı olmuştur!
“Ancak Türk PDR Derneği olarak yıllardır olduğu gibi bu atama sürecinin de en başından bu yana hatta Bakan açıklama yaptığında dahi dikkat çekmeye çalıştığımız ‘norm yönetmeliği güncellemesi’ yapılmadığı takdirde, kişilere endeksli sözler hayalden, umut aşılamaktan öteye geçmeyecektir! Bugün olduğu gibi!
“Takvim üzerinden okuduğumuzda tamamen seçim odaklı duran (8 Mayıs’ta her şey tamam ancak göreve başlamalar 1 Eylül) atamalar ve bugün açıklanan branş dağılımları verilen sözlerin, yapılan açıklamaların aksine maalesef ihtiyaç önceliğinden ziyade tepkileri kontrol amaçlı durmaktadır!”
‘HER OKULA EN AZ BİR REHBER ÖĞRETMEN!’
Son dönemde yaşanan olayların eğitim sisteminde Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetlerine olan ihtiyacı çok net bir şekilde ortaya koyduğuna dikkat çeken Yıldırım, “Pandemi dönemi sonrası sosyal uyum çalışmaları, bakanlığın Cumhurbaşkanlığının ulusal eylem planları doğrultusunda ülke genelinde uygulamaya koyduğu ‘davranışsal bağımlılıkla mücadele çalışmaları’, ‘Teknoloji kullanımı ve bağımlılığı’, ‘Aile Okulu Projesi’, ‘Akran Zorbalığı çalışmaları’ ve üzerine şu an gerek deprem bölgesi gerekse ülke genelinde yürütülen ‘Psikososyal Destek çalışmaları’ ve daha birçok çalışmadan anlaşılacağı ve Bakan Bey’in bu kapsamda sözünü verdiği ‘Her okula en az bir rehber öğretmen/ psikolojik danışman olacak şekilde öncelik vereceğiz’ açıklaması doğrultusunda hizmete olan ihtiyacın da göz önünde bulundurularak ek bir düzenlemenin/alımın yapılması talebimizdir.” diye konuştu.
‘NORM YÖNETMELİĞİ GÜNCELLENSİN’
Mesut Yıldırım, taleplerinin karşılanabilmesi için önce atama norm yönetmeliğinin acilen güncellenmesi, ‘öğrenci sayı sınırına bakılmadan her okula en az bir rehber öğretmen/ psikolojik danışman ataması yapılır’ biçiminde bir düzenlemenin yapılması gerektiğini vurguladı.
Mevcutta MEB bünyesinde ilkokullarda 300, okul öncesi, ortaokul ve liselerde ise 150 öğrenci olduğunda rehber öğretmen/psikolojik danışman ataması yapılıyor. Sonrasında ise her 500 ve katlarında yeni bir norm veriliyor.
Türk PDR Derneği Başkanı Mesut Yıldırım “Bu durum özellikle bağımsız anaokulları başta olmak üzere taşra da ve merkezlerde birçok okulda öğrenci sayı sınırından dolayı rehber öğretmen/ psikolojik danışman ataması yapılmamasına neden oluyor.” dedi.
100. YILA 100 BİN ATAMA YAKIŞIR!
Mesut Yıldırım, toplamda 45 bin rakamının da beklentileri karşılamadığını belirtti ve şunları söyledi: “Çok uzun bir bekleme sonrası öğretmen atama haberinin gelmesi sevindirici elbette. Ancak mevcut şartları, mezun aday öğretmen sayısı, MEB’de görev yapan ücretli öğretmen sayısı, MEB’in son dönemlerde ihtiyaç doğrultusunda önceliklendirdiği alanlar gibi konular dikkate alındığında 45 bin sayısı maalesef beklentileri karşılamamıştır. Hem ihtiyaç doğrultusunda hem de cumhuriyetin 100. yılında sembolik olarak 100 bin öğretmen ataması uygun olurdu. Hâla da geç değil! İhtiyaç var, ihtiyacın çok çok fazlası işsiz bekleyen öğretmen var. O halde artık öğretmenler ihtiyaç doğrultusunda okullarına, öğrencilerine kavuşmalı, kavuşturulmalı!”
‘MEB İLE GÖRÜŞMELER YÜRÜTTÜK’
Türk PDR Derneği Başkanı Mesut Yıldırım, konuyla ilgili olarak MEB ile uzun süredir görüşmeler yürüttüklerini, talepler oluşturduklarını belirtti ve şöyle konuştu: “Bizim talebimiz net: Atama Norm Yönetmeliği değişerek, eğitimde fırsat eşitliği ilkesinden hareketle Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetlerinin tüm öğrencilere ulaşması için atamalarda öğrenci sayı sınırlaması olmadan her okula rehber öğretmen/psikolojik danışman ataması yapılsın. Sonrasında kalabalık okullarda hizmetin daha verimli sunulabilmesi için 2. ve katları atama sayılarını da oturup hep beraber kararlaştıralım.”
Sayın Bakanımızın açıklamalarına göre 20000 PDR ataması yetmeyecek haldeyken 3604 çok komik bir sayı. Söz ve eylem tutarlılığı yöneticilerden aranan bir özelliktir.
Bu özellik her insanda olmalıdır. Bu durumda
PDR atama sayısının güncellenmesi gereklilik ve insanlık borcu olmalıdır. Ülkemizde de bu branşa gerçek anlamda ihtiyaç vardır. Bakanımız bunu görmüştü sanırım. Açıklamalarından böyle sonuçlar çıkarmıştım.
Yazık bu geçlere unutmayın nufusun çoğunluğunu gençler
Böyle saçmalık olabilir mi akıllı olun ahlaklı olun diğer branşların suçu ne 3000 küsür almış daha ne alsın 50 puanla mı atasınlar sizi müzik resim beden ne olacak en az 1000 er olmalıydı.
Puanım 79 5bininciyim, puanı 70 olan arkadaşım 14binde pdrde 50 alacak kadar vasıfsız insan yok kendi branşınızla karıştırmayın
Reis bey 100bin atama AKP yakisir….AKP 2002tubu 100nin ogretmen alimiyla..şahlanacakti.. ..Reisim Gencogretmenlerimizi sevindirin..14 mayista AKP tekrardan saha kalkacakyir….Reisim gencletin gozu kulagi sen de…yaparsa bu isi Reis yapar….umarim en kisa zamandamujdeyi veteceksin…
50 liyle mi atasın diyorsun 3604 kontenjani 80 le kapattı. Bunu biliyormusun senin puanın kaç onuda bilelim.
Bakanımıza sözünü hatırlatmak isterim öncelikli olarak rehber öğretmenlere öncelik vereceğiz demişti sayın başkanımızdan lütfen sözünü tutmasını istiyoruz sizlere olan güvenimizi lütfen sarsmayın
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği olarak düzeltir misiniz? Dernek ismi sehven hatalı yazılmış.
Sabahtan akşama kadar okulda yatıyor PDR çiler. 3600 iki kat fazla verdiler daha ne olsun
Resim,müzik bölümleri enaz onbin olmalıydı .. öğrencilerin telefonu bırakıp sosyalleşmeye ihtiyacı var.. yüzbin alım bile az..her yıl katlanarak çoğalıyor atanamayan öğretmen adayları.psikopat olmadan kurtulsunlar artık bekledikleri YETER ..
Yine kimya biyoloji ve fizik sosyal ve fen bilgisine kadro yok bu ülkede sade din dersi öğretmenliği açılacak kadro var yazık ki ne yazık bilim bir kenara itilmiş
2022 atamalarında okul öncesine 20 binde 7500 verdiler bu da%37 gibi bir orana tekabül ediyor biz zaten bakanın açıklamasına kadar umutlu değildik 23 Ocak’ta bu sene atamalarda rehber öğretmenlere öncelik vereceğiz geçen sene okul öncesi gibi dedi 45 binde 3604 verildi %8 yani. Öncelik kelimesinin kullanılması bizi umutlandırdı ayrıca 50 puanla atanalım diyen yok 10 bindeki meslektaşımız bile 71 puandayken 🙁 asrın felaketi deniliyor böyle bir zamanda psikososyal desek o kadar önemli ki
Çok zor sizin dediğiniz yapılacak olsa zaten yapılırdı afet oldu ordaki çocuklara bu bir iktiyac gerçi her okulda en az 2 veya katlari olması lazım ama malesef insanlari atama bekleyen onca öğretmen adayını bu kadar umutlandirip sonra sınırlı sayıda atama yaparsan bunda farklılıklar aranır bu adayların ailelerinin de desteğe ihtiyacı var Bakan olarak senin dediğine umutlanan onca insanları mağdur ettiniz
Dengesiz adam insanın asabını bozuyorsun az alan bölümlerden ne olacak örneğin Tarih yada coğrafya az alan bölümler çok
En az yuzbin atama yuzbin geçdeyil
Ben baba olarak atanamayan çocuklarım nezamanakadar elime bakacak sayın reis sayın bakan unce Allaha sonra sizlere havale ediyorum