Mazeret İzni Nedir, Mazeret İznini Kim Verir, İzin Çeşitleri

Mazeret İzni Nedir, Mazeret İznini Kim Verir, İzin Çeşitleri

Öğretmenlerin mazeret izin çeşitlerini MEB izin yönergesi ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında açıklıyoruz.

Mazeret İzni Nedir, Mazeret İznini Kim Verir, İzin Çeşitleri

Bu konuda gelen sorular üzerine açıklama yapalım. Öncelikle;

Mazeret İzni Nedir? Öğretmenin Mazeret İzni Kaç Gündür? Memurun Mazeret İzni Kaç Gündür?


Sorularına yanıt arayacağız.

Memurlar için izin çeşitleri 5'e ayrılır. Memurlar için öngörülen izin çeşitleri;

1) Yıllık izin
2) Mazeret izni
3) Hastalık ve refakat izni
4) Aylıksız izin
5) Diğer izinler

Biz bu yazımızda belirttiğimiz üzere 2.madde de yer alan Memurların Mazeret İzni konusunu ele alacağız. MEB personellerini ilgilendiren diğer maddelerde yer alan izin çeşitlerini de sizlere başka yazılarımızda açıklayacağız.

Mazeret İzni 2'ye ayrılır.

  1. Verilmesi zorunlu olan mazeret izinleri

  2. Amirin takdirine bağlı olan mazeret izinleri


Mazeret İzin çeşitleri;


  1. Verilmesi zorunlu olan mazeret izinleri




Doğum İzni: 

Doğum İzni Nedir, Doğum İzni Kaç Gündür, Doğum İznini Kim Verir?


Bayan memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Eğer gebelik çoğulsa doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Çoğul gebeliklerde doğumdan önce 10 hafta aylıklı izin verilmiş olur.


Eğer bayan memurun gebelik durumu, sağlık durumu uygunsa doktor onayı ile bayan memur isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışabilir. Yani bayan memur doğum öncesinde olan 8 haftalık sürenin 3 haftasını kullanmış olacak kalan 5 haftayı (8-3) doğum sonrası izne ekleyebilir. Bu durumda doğum sonrası izin 13 haftaya çıkmış olur. (8+5) İster doğum öncesi 5 haftalık süre doğum sonrasına aktarılsın ister aktarılmasın eğer doğum erken gerçekleşirse sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine eklenir.


Örnek: Bayan memurun normal doğum zamanına göre yapılan izin planlamasında doğum öncesi 4 hafta izin kullanması, doğum sonrası ise 8 hafta + 4 hafta(doğum öncesi 8 haftadan kullanılamayacak hafta) yani 12 hafta izin kullanması düşünülmüştür. Ancak erken doğum iznin ilk haftası sonunda olursa yani 4 haftalık doğum öncesi iznin birinci haftasında gerçekleşirse doğum öncesi için planlanan 4 haftanın kalan 3 haftası da doğum sonrası izne eklenir. Doğum sonrası izin 8 hafta + 4 hafta + 3 hafta olarak toplamda 15 haftaya çıkmış olur.


Burada dikkat edilmesi gereken nokta doğum öncesi kullanılmayan izinlerin hepsi doğum sonrasına aktarılabilir ancak tek bir şartla! Doğum erken gerçekleşirse.


Doğum erken gerçekleşmezse doğum öncesi 3 hafta, doğum sonrası 13 hafta (8 hafta + 5 hafta olmak üzere) olarak planlanabilir.



Doğum Sonra Gerçekleşirse İzin Nasıl Verilir?


Eğer doğum beklenen tarihten sonra gerçekleşirse fazladan geçen süreler doğum sonrası analık izni süresinden düşülmez. Örneğin, doğuma 4 hafta kala izne ayrıldınız. Doğum 4 hafta sonra gerçekleşecek. Bu durumda doğum öncesi izin süreniz 4 hafta doğum sonrası izin süreniz 12 hafta olarak düzenlenir. Fakat bebek 4 hafta sonra değilde 5 hafta sonra doğdu yani doğum 1 hafta geç gerçekleşti. O 1 hafta doğum sonrası izinden düşülmez. Geç gerçekleşen 1 hafta bir nevi ek süre.



Doğumda Anne Ölürse Ne olur?


Doğum sırasında veya doğum sonrasında bayan memurun izin kullandığı dönemde anne olan bayan memur hayatını kaybederse bayan memurun eşi olan memur olan babaya isteği üzerine anne için öngörülen süre kadar izin verilir.


Örneğin: Bayan memur doğum sırasında vefat etti. Doğum sonrası kullanması gereken izin süresi eğer 9 haftaysa o süre bayan memurun memur kocasına veriliyor. Tabii memur eşin isteğine bağlı.


Süt İzni:



Süt İzni Nedir? Süt İzni Kaç Saattir? Süt İzni Nasıl Kullanılır?


Bayan memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir.


Babalık İzni:



Babalık İzni Nedir? Babalık İzni Kaç Gündür?


Eşi doğum yapmış erkek memura, isteği üzerine eşinin doğum yapması nedeniyle doğum tarihinden itibaren on gün izin verilir.


Düğün İzni, Nikah İzni:


Bu konuya aşağıdaki haberimizden ulaşabilirsiniz.



Nikah İzni Nedir, Kaç Gündür, İzni Kim Verir?


Memura, isteği üzerine kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde evlilik tarihinden itibaren yedi gün izin verilir.

Ölüm İzni



Ölüm İzni Nedir, Memurun Ölüm İzin Süresi Kaç Gündür?


Memura, isteği üzerine eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba veya kardeşinin ölümü halinde ölüm tarihinden itibaren yedi gün izin verilir.



2. Amirin takdirine bağlı olan mazeret izinleri


Yukarıda anlattığımız izinlerin, durumların dışında memurlara mazeretleri nedeniyle bir yıl içinde toptan veya kısım kısım olarak on gün izin verilebilir. Memura, zorunluluk halinde ve memurun gelecek yıl kullanacağı yıllık izninden düşülmesi şartıyla ikinci defa on gün mazeret izni verilebilir. DİKKAT! Bu izin öğretmenlere verilmez.

Öğretmen ve memur 1.maddede belirtilen Verilmesi zorunlu olan mazeret izinleri konusunda tüm haklara sahipler, her şey aynı. Ancak Amirin takdirine bağlı olan mazeret izinleri konusunda ufak bir farklılık var. Amirin takdirine bağlı olan mazeret izinleri konusunda öğretmen de memur da 1 yıl içinde toptan ya da parça parça 10 gün izine sahip. Bu izin tekrar belirtelim 1.maddede belirtilen izinlerin dışındadır. Yani 1.maddede belirtilen izinleri kullanan kişi buradaki 10 günlük izin süresini de kullanabilir yeter ki geçerli mazereti olsun. Burada ortaya çıkan farklılık ise, memurun yıllık izni vardır, öğretmenin yoktur. Memur bir sonraki seneden kullanabileceği 10 günlük mazeret iznini bu sene kullanabilir. Öğretmenin yıllık izni olmadığından öğretmen sadece yılda 10 gün Amirin takdirine bağlı olan mazeret izni kullanabilir.


Amirin takdirine bağlı olan mazeret izni konusunda karışıklık olmasın diye örnekle açıklayalım.


Halanızın kızı evleniyor. Bu iznin yönetmelikte karşılığı yok. Eğer siz ya da çocuğunuz evlenmiş olsaydı evlilik tarihinden itibaren yedi gün izin alabilirdiniz. Bu izin 1.maddede zorunlu mazeret izni olarak belirtilmiştir. Bu izni size vermek zorundalar. Ancak halanızın kızının evlenmesi bir zorunlu mazeret izni değildir bu yüzden Amirin takdirine bağlı olan mazeret izni olarak değerlendirilebilir. Halanızın kızının düğünü için 3 gün kendinize izin istersiniz izni onaya sunarsınız. Amiriniz uygun görürse onaylar, uygun görmezse onaylamama gibi yetkisi de bulunmaktadır.



Mazeret İznini Kim Verir? Memura Mazeret İznini Kim Verir? Öğretmene Mazeret İznini Kim Verir?


1.Verilmesi zorunlu olan mazeret izinleri


Bu izni okul müdürü verir. Memurlar için kurum müdürü verir. Doğum izni, ölüm izni, düğün izni vs 1.maddede belirtilen zorunlu olan mazeret izinlerini okul müdürü/kurum müdürü verebilir. Bu izni üst makamlara göndermek hata olur. Tek imza ile okul müdürü/kurum müdürü bu izni verme yetkisine sahiptir. Adı üstünde zorunlu mazeret izni. Okul müdürünün keyfi olarak vermiyorum deme yetkisi yoktur. Vermek zorundadır.



2. Amirin takdirine bağlı olan mazeret izinleri


Bu izin ilçelerde kaymakam, illerde vali onayına sunulmak zorundadır. Okul müdürü/kurum müdürü bu izni veremez. Bu yüzden izin onay süresi de hesaba katılarak izninizi birkaç gün önceden onaya göndermeniz gerekmektedir. Onaya giden iznin onaylanma zorunluluğu da yoktur, amir uygun görmezse onaylamayabilir. İzin onayınızda somut bir evrak, belge vb varsa izinle beraber sunmanız yararlı olacaktır.


Diğer izin maddelerinde görüşmek üzere.


Öğretmenler İçin




MEB Personel, Personel MEB Haber MEB Personelleri

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.