Öğretmenin boş gününe nöbet görevi yazılabilir mi sorusunun cevabı

Öğretmenin boş gününe nöbet görevi yazılabilir mi sorusunun cevabı

Ortaokul ve Lisede Nöbet Farklıdır

Ortaokul ve Lisede Nöbet Farklıdır

Ortaokul ve Lisede Nöbet Farklıdır diyoruz ve paylaşımımıza geçiyoruz. En çok karıştırılan hatta karıştırılmaktan öte hatayı bile bile yapan idarecilerin olduğu bir konuya değineceğiz.

Nöbet görevi hangi güne yazılır? Sorusuna cevap arayacağız.

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde "öğretmenlerin nöbet görevi" başlığında öğretmenler için nöbet görevinin nasıl olması konusunda açıklama mevcuttur.

Ortaokul ve Lisede Nöbet Farklıdır Ortaokul ve Lisede Nöbet Farklıdır


Öğretmenlerin nöbet görevi


MADDE 44 – (1) Bağımsız anaokulu ve uygulama sınıfı öğretmenleri kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutarlar.


(2) Ana sınıfı ve özel eğitim sınıfı öğretmenlerine, boş geçen dersleri doldurma ve nöbet görevi verilmez.


(3) Öğretmen sayısı iki ve daha az olan uygulama sınıflarında bölüm şefi de nöbet tutar.


(4) İlköğretim kurumlarında; okulun bina ve tesisleri ile öğrenci mevcudu, yatılı, gündüzlü, normal veya ikili eğitim yapma gibi durumları göz önünde bulundurularak okul müdürlüğünce düzenlenen nöbet çizelgesine göre öğretmenler, normal eğitim yapan okullarda gün süresince, ikili öğretim yapan okullarda ise kendi devresinde nöbet tutarlar.


(5) Öğretmen, birden fazla okulda ders okutuyorsa aylığını aldığı okulda, aylık aldığı okulda dersi yoksa en çok ders okuttuğu okulda nöbet tutar.


(6) Okuldaki öğretmen sayısının yeterli olması durumunda, bayanlarda 20, erkeklerde 25 hizmet yılını dolduran öğretmenlere nöbet görevi verilmez. Ancak, ihtiyaç duyulması hâlinde bu öğretmenlere de nöbet görevi verilebilir.


(7) Hamile öğretmenlere, doğuma üç ay kala ve doğumdan itibaren  bir yıl süre ile nöbet görevi verilmez.


(8) Nöbet görevi, ilk ders başlamadan 30 dakika önce başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra sona erer. Ancak bu süre okulun özelliğine göre öğretmenler kurulu kararıyla kısaltılabilir.


(9) Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında, derse özürsüz olarak gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılır.


(10) Nöbetlerde uyulması gereken esaslar öğretmenler kurulunda görüşülerek okul yönetimince nöbetçi öğretmen görev talimatnamesi hazırlanır. Öğretmenlere yazılı olarak duyurulur.



Görüldüğü üzere ilkokul ve ortaokullarda nöbet görevinin dersin en az olduğu güne konulması ile ilgili bir ibare bulunmamaktadır. Nöbet ile ilgili uygulama, esaslar öğretmenler kurulunca okul şartlarına göre karar altına alınabilir.


Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde "Öğretmenlere nöbet görevi verilmesinin esasları" başlıklı 91.maddenin 2/a kısmında "Öğretmenlere, dersinin en az bulunduğu gün veya günlerde nöbet görevi verilir." denilmektedir.




Ortaokul ve Lisede Nöbet Farklıdır Ortaokul ve Lisede Nöbet Farklıdır

Öğretmenlere nöbet görevi verilmesinin esasları


MADDE 91- (1) Öğretmenler, nöbet görevini nöbet çizelgesine göre yerine getirirler.
(2) Nöbetlerde aşağıdaki esaslara uyulur:
a) Öğretmenlere, dersinin en az bulunduğu gün veya günlerde nöbet görevi verilir.
b) Birden fazla okulda ders görevi bulunan öğretmenlere kadrosunun bulunduğu okulda, kadrosunun bulunduğu okulda dersi yoksa en çok ders okuttuğu okulda nöbet görevi verilir.
c) Nöbet görevi, ilk dersten 15 dakika önce başlar, son ders bitiminden 15 dakika sonra biter. İkili öğretimin yapıldığı okullarda öğretmenler, tek devrede nöbet tutarlar.
ç) Bayan öğretmenlere, doğumuna üç ay kala ve doğumdan sonra bir yıl nöbet görevi verilmez.
d) İstekleri hâlinde hizmet yılı 20 yıldan fazla olan bayan öğretmenlerle 25 yıldan fazla olan erkek öğretmenler, nöbet görevinden muaf tutulabilirler. Ancak bu kapsamdaki öğretmen sayısının fazla olması nedeniyle nöbet görevinin aksaması durumunda bu öğretmenlere de nöbet görevi verilir.
e) Nöbetlerde uyulması gereken esaslar öğretmenler kurulunda görüşülür ve okul yönetimince öğretmenlere yazılı olarak duyurulur.
f) Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında derse özürsüz olarak gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılır.



Burada ise karşılaşılan sorunlardan birisi idare tarafından öğretmene çıkarılan zorluktur.


"Senin dersin cuma günü yok, sana nöbet yazdım gel tut!"


Yönetmelikte dersinin olmadığı gün nöbet yazılır denmiyor, yönetmelikte dersinin en az olduğu gün nöbet görevi verilir deniyor.


Öğretmene dersinin olmadığı gün nöbet verilmesi SUÇTUR, öğretmene baskıdır, MOBBİNG uygulamasıdır.


Okul resmi bir kurumdur idarecinin keyfi ile hareket edip öğretmeni sıkıştıran, zorlayan bir yer değildir.


Bunlarla karşı karşıya kalan öğretmen şikayette bulunabilir.


Arif Muzaffer KUL
Öğretmen




MEB Personel, Personel MEB Haber MEB Personel, Personel MEB

Öğretmenler İçin Arif Muzaffer KUL tarafından yazılan yazı. İzinsiz kopyalanması, link vermeden paylaşılması yasaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ogretmenlericin.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

1 Yorum