Aylıktan kesme cezası nedir, hangi durumlarda maaş kesim cezası verilir?

Aylıktan kesme cezası nedir, hangi durumlarda maaş kesim cezası verilir?

Diyarbakır'da iş bırakan öğretmenlere 1/30 maaş kesim cezası verildi. Bugün kamu haber sitelerine yansıyan bu haberden sonra maaş kesim cezası diğer adıyla aylıktan kesme cezasına değinmek istiyoruz. Maaş kesim cezası verilecek durumlar, aylıktan kesme cezası verilmesi gerektiren hükümler konusunu açıklayacağız.

Aylıktan kesme cezası nedir, hangi durumlarda maaş kesim cezası verilir?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında memurların alacağı disiplin cezaları çeşitleri ve hangi durumda hangi disiplin cezasının verileceği belirtilmiştir. Disiplin cezalarının çeşitleri ile ceza uygulanacak fiil ve haller 657 sayılı DMK 125.maddede yer almaktadır. Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller detaylı olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda hüküm altına alınmıştır.


DİSİPLİN CEZASI ÇEŞİTLERİ


MEB personeli, öğretmen, devlet memurunun alabileceği disiplin cezası çeşitleri; Uyarma, Kınama, Aylıktan kesme (maaş kesim), Kademe ilerlemesinin durdurulması, Devlet memurluğundan çıkarma. Bu ceza çeşitlerinden hafif cezalar Uyarı ve Kınama cezalarıdır. Aylıktan kesme cezası ile birlikte Kademe ilerleme cezası ise ağır ceza türleri içerisindedir. Devlet memurluğundan çıkarma cezası ise bir memurun alabileceği en ağır yaptırım cezasıdır. Bugün gündeme gelen açığa alınan öğretmenlerden göreve iade edilenlere verilen aylıktan kesme cezası ile birlikte maaş kesim cezası nedir, hangi durumlarda bu ceza verilir konusunu açıklamak istedik. Aşağıda belirtilen başlıklar dahilinde açıklayalım;


Diyarbakır'da 4 bin 472 öğretmene verilen otuzda bir oranında (1/30) maaş kesintisi cezası aylıktan kesme ceza türünde en hafif cezadır. Kamu personel haber sitelerinde yer alan bazı bilgiler yanıltılabilir. Aylıktan kesme cezası 1/30 oranı ile 1/8 oranında verilir.


Aylıktan kesme cezası;


Memurun, brüt maaşından 1/30 - 1/8 arasında oranda kesinti yapılmasıdır. Burada önemli olan brüt maaş kavramıdır. Net maaş üzerinden hesaplama yapılmıyor. Memurun aylıktan kesme cezası brüt aylığı üzerinden hesaplanır.


Maaş kesim cezası gerektiren durumlar;


Hangi durumlarda memura, öğretmene aylıktan kesme cezası verilir? Aylıktan kesme cezasını gerektiren fiil ve haller 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 125.Madde C fıkrasında yer almakta olup, maaş kesim cezası gerektiren eylemler;




Maaş kesim cezası
a) Kasıtlı olarak; verilen emir ve görevleri tam ve zamanında yapmamak, görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasları yerine getirmemek, görevle ilgili resmi belge, araç ve gereçleri korumamak, bakımını yapmamak, hor kullanmak,

b) Özürsüz olarak bir veya iki gün göreve gelmemek,

c) Devlete ait resmi belge, araç, gereç ve benzerlerini özel menfaat sağlamak için kullanmak,

d) Görevle ilgili konularda yükümlü olduğu kişilere yalan ve yanlış beyanda bulunmak,

e) Görev sırasında amirine sözle saygısızlık etmek,

f) Görev yeri sınırları içerisinde her hangi bir yerin toplantı, tören ve benzeri amaçlarla izinsiz olarak kullanılmasına yardımcı olmak,

g) (Mülga: 13/2/2011-6111/111 md.)

h) (Mülga: 13/2/2011-6111/111 md.)

ı) Hizmet içinde Devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak

Görüldüğü üzere aylıktan kesme cezası alınacak durumlarda özürsüz olarak bir veya iki gün göreve gitmemek bulunmaktadır. 29 Aralık iş bırakma eylemi de bu kapsamda değerlendirilerek o dönemde özürsüz okula gitmeye MEB personellerine özürsüz olarak okula gitmeme nediyle maaş kesim cezası kesilmiştir. Diyarbakır'da ceza alan öğretmenlerin tamamı Eğitim-Sen üyesi olduğundan dolayı 1 30 maaş kesim cezasına itiraz süreçlerini sendika yönetecektir diye düşünüyoruz. Öğretmenlerin aylıktan kesim cezasına itiraz aşamasında sendika tarafından aylıktan kesim cezasına itiraz dilekçesi hazırlanarak öğretmenlere gönderilecektir. Aylıktan kesmeye itiraz öğretmenlere cezaların tebliğ edilmesi ile başlamaktadır. 1/30 maaş kesim cezası hesaplama da yine brüt maaş üzerinden yapılmaktadır.


[haber id="15628"]

Cezanın uygulanması;


Aylıktan kesme cezası cezanın verildiği tarihten itibaren ilk ay başında uygulanır. Aylıktan kesim cezası ne zaman silinir? Maaş kesim cezası ceza verildikten sonra 10 yıl özlük dosyasında saklanır. Maaş kesim cezasının uygulanmasından sonra 10 yıl bitiminde memur cezasının özlük dosyasından silinmesini talep edebilir. Uyarma ve kınama cezaları 5 yıl sonra silinir ancak aylıktan kesme cezası ve kademe durdurma cezası 10 yıl sonra silinebilir. Maaş kesim cezası 10 yılın sonunda kesin silinir diye bir hüküm yok bunu belirtmek lazım. Başvuruda yapılan değerlendirme ile geçen 10 yıllık süreç göz önüne alınır ve silinip silinmeyeceği kararı verilir.


Maaş kesim cezası kaç ay uygulanır? Aylıktan kesme cezası bir kez uygulanır. Ceza verildikten sonra ilk ay başında bu ceza uygulanır yani maaştan bir kez kesinti yapılır. Aylıktan kesme cezası örneği yakın bir zamanda ogretmenlericin.com tarafından eklenecektir.


Aylıktan kesme cezasına itiraz nasıl yapılır? Aylıktan kesme cezası alan öğretmen, memur, personel vs maaş kesim cezasının kendisine verildiğini kararın tebliğinden itibaren yedi gün içerisinde itiraz edebilir. 7 gün içerisinde karara itiraz edilmezse verilen karar kesinleşir. Maaş kesim cezasına itiraz disiplin kuruluna yapılır. Yapılan itirazın değerlendirilmesi sonu disiplin kurulu cezayı hafifletebilir veya kaldırabilir. 1 30 oranında aylıktan kesme cezası alan memura daha hafif ceza olarak kınama cezası da verilebilir veya 1/30 maaş kesim cezası tamamen kaldırılabilir.


İçerik için Arif Muzaffer KUL'dan destek alınmıştır.

[haber id="19305"]
[haber id="29626"]
[haber id="28319"]

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum