MOBBİNG'e maruz kalanların MOBBİNG'e karşı yapması gerekenler
MOBBİNG'e uğramak son dönemde kamuda sık sık rastlanılan bir durum oldu. Bu durum büyük bir suç niteliği taşımaktadır. MOBBİNG'e maruz kalanların, MOBBİNG'e uğrayanların yapması, yapılması gerekenleri anlatıyoruz.
MOBBİNG'e maruz kalanların MOBBİNG'e karşı yapması gerekenler
MOBBİNG, kısa iş yerinde psikolojik baskı, taciz demektir. Kamu personelleri içerisinde de görülen MOBBİNG bir suçtur. Kamuda çalışan öğretmenler ve memurlar günlük mesailerinde birçok kez MOBBİNG'e maruz kalmaktadırlar. Ancak MOBBİNG'in toplumuzda tam olarak bilinmemesi anlaşılmaması nedenlerinden dolayı bazen MOBBİNG'e maruz kalanlar dahi MOBBİNG'e maruz kaldıklarının farkında olamazlar.
MOBBİNG, PSİKOLOJİK TACİZ DEMEKTİR
İş yerlerinde amirin çalışanına, çalışanın diğer çalışana karşı yaptığı aşağılama, baskı gibi psikolojik tacizlere MOBBİNG denir. MOBBİNG sadece bir kişi tarafından yapılmayabilir. Bir kişi ya da birkaç kişi tarafından yine bir kişiye ya da bir gruba da yapılabilir. Özellikle işçi olan çalışanların iş hayatında son dönemde sık sık rastlanılmaya başlanılan psikolojik taciz (MOBBİNG) suçtur.
MOBBİNG TÜRLERİ
Küçümseme, dışlama, aşağılama, şahsiyet ve onurun zedelenmesine yol açabilen bir psikolojik taciz türüdür. Çalışanlar arasında sistematik ve kasıtlı olarak yapılan psikolojik taciz etik dışı ve ahlak dışıdır, suçtur. Çalışanlara diğer çalışanların yanında bağırılması, yüksek sesle emir verilmesi, çalışanın azarlanması, hakarete uğraması MOBBİNG'de en dikkat çeken ve en sık rastlanılan türlerdendir. İş yerinde çalışanlar hakkında dedikodular çıkartılması, işin yapılması gereken süreden önce bitmesi için baskı uygulanması örneklerdendir. Çalışanlar MOBBİNG'e maruz kalınca kendilerine olan güvenleri azalır ve iş performansı düşer. Ancak MOBBİNG uygulayarak suç işleyenler çalışanlara MOBBİNG uyguladıklarında iş veriminin aratacağını düşünmektedir.
https://www.youtube.com/watch?v=nbxeomSaDN0
MOBBİNG'E KARŞI YAPILMASI GEREKENLER
Bazı iş yerlerinde iş verenler bilerek MOBBİNG uygularlar. Çalışanın baskı ve taciz ortamına dayanamayarak istifa etmesini beklerler. Bir nevi iş veren çalışanı kovmaz, kovduğu zaman oluşacak yasal zorunluluklardan kendisini kurtarmak adına MOBBİNG uygulayarak istifaya zorlar. MOBBİNG'in en çok rastlanıldığı yerler işçi çalıştıran kurumlardır. Bu tür istifa durumlarında MOBBİNG etkisi bulunmaktadır.
MOBBİNG' maruz kalındığında yapılması gerekenlerin en başında savcılığa şikayette bulunulması gerekmektedir. Ayrıca amiri bir üstüne şikayet etmek gerekmektedir. Eğer MOBBİNG mesai arkadaşları tarafından yapılıyorsa onu da amire şikayet etmek gerekir. 6098 sayılı Borçlar Kanununun 417. Maddesi çalışanın vücut, yaşam ve kişiliğinin korunması üzerine düzenlenmiştir. İlgili maddede çalışan ile işveren arasında etik unsurlar yer almaktadır. Çalışanın psikolojik ve cinsel tacize maruz kalmaması adına önlemler bulunmaktadır. Manevi ve maddi tazminat davası açılabilir.
Öğretmenler İçin
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ogretmenlericin.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.