Rapor alan öğretmenin yapması gerekenler, il dışından rapor alma
Milli Eğitim Müdürlükleri öğretmenlerin aldıkları raporlarda yapılan yanlışlıklar konusunda uyarmaya başladı. ogretmenlericin.com olarak biz de bu hususta açıklamalar yapmak öğretmenleri resmi yazı ile birlikte uyarmak istedik. Çünkü yapılan basit bir hatanın yaptırım cezası ağır olabilir.
Rapor alan öğretmenin yapması gerekenler, il dışından rapor alma
Mesai saatleri içerisinde MEB personeleri il dışından rapor alamazlar. Öğretmenlerin il dışından rapor almaları sadece hafta sonlarında, resmi tatillerde mümkün olmaktadır. Açık olarak yazarsak okulun olduğu gün öğretmen il dışından rapor alamaz. Çünkü o gün okul var, mesai olduğu gün il dışına çıkmanız yasaktır, görevin başında olunması lazımdır. Resmi tatillerde, izinli olunan günlerde, cumartesi ve pazar günleri öğretmen il dışından rapor alabilir. Tek hekimden alınacak rapor ve diğer hususlarda Milli Eğitim Müdürlüğü resmi yazı ile öğretmenleri uyardı. ogretmenlericin.com olarak bizlerde kısa kısa bilgiler verelim.
KADROLU ÖĞRETMENİN RAPOR HAKKI 40, SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENİN 30 GÜN
Öğretmenlerin yıl içerisinde alabilecekleri tek hekim raporu ilgili mevzuata göre düzenlenmiştir. Bir yılda kadrolu öğretmenler 40 gün rapor alabilir. Yıl içerisinde sözleşmeli öğretmenler ise 30 gün rapor alabilirler. Burada görüldüğü üzere sözleşmeli öğretmenlerin yıl içerisinde alabileceği rapor hakkı kadrolu öğretmenin yıllık rapor hakkından azdır. MEB kadrolu ve sözleşmeli öğretmenler arasında özlük farkılıkları olmayacak dese de sözleşmeli öğretmenlerin rapor hakkı 10 gün daha azdır.
AYNI HEKİMDEN TEK SEFERDE 10 GÜN RAPOR ALINABİLİR
Bir öğretmen bir doktordan tek seferde en fazla 10 gün rapor alabilir. Öğretmenler İçin olarak örneklendirirsek, bir öğretmen A hekiminden bir seferde en fazla 10 gün rapor alabilir. Eğer aynı doktora tekrar gidilmesi halinde yine en fazla 10 gün rapor daha alınabilir. Aynı yıl içerisinde aynı doktordan 20 günden fazla rapor alınamaz. A hekiminden ister 10+10 ister 5+5+5+5 ister 10+5+5 şeklinde en fazla 20 gün sağlık raporu alınabilir. Tek seferde ise bir doktor öğretmene 10 günden fazla rapor yazamaz.
Öğretmenin yıl içerisinde rapor hakkı kavramını açıklarsak, yıldan kasıt eğitim öğretim yılı değildir. Bazı öğretmen haber siteleri ile idarecilerin de karıştırdığı ve kamuya bu şekilde yansıttığı yanlış bilgiyi düzeltelim. Yıldan kasıt 1 Ocak tarihinden 31 Aralık tarihine kadar olan takvim yılıdır. Yani eğitim öğretim yılı değildir.
Kadrolu öğretmenler bir yıl içerisinde 40 gün rapor alabilir. Bu raporlar tek seferde 10 günü geçemez. Sözleşmeli öğretmenlerin yıl içerisinde alacağı rapor ise belirttiğimiz gibi kadrolu öğretmenlerden 10 gün daha az olup, 30 gündür. heyet raporları 40 günlük rapora dahil değildir. Bu belirttiğimiz süreler tek doktordan alınacak raporlar toplamıdır.
ÖĞRETMENLERİN İL DIŞINDAN ALACAĞI RAPORLAR
Tekrar vurgulayalım öğretmen mesai zamanlarında, hafta içi il dışından rapor alamaz. Hafta sonu il dışına çıkan öğretmen özel veya devlet farketmez ACİL den sağlık raporu alabilir. MEB izin yönergesi ve diğer mevzuatlarda alınacak raporlarda devlet veya özel ayrımı yoktur. İl dışından alınan raporlar whatsapp, e-posta, faks ile okul müdürlüklerine ertesi gün mesai bitimine kadar gönderilmelidir. Raporu sona eren ve göreve başlayan öğretmen raporun aslını göreve başladığında okuluna teslim etmelidir. Öğretmenler raporlarını ilçe/il milli eğitim müdürlüğüne değil kendi okullarına gönderecekler ve teslim edecekler. Müdür yetkili öğretmenler, tek öğretmen olarak çalışanlar ise bağlı oldukları milli eğitim müdürlüğüne teslim edecekler.
RAPOR BİTMEDEN TEKRAR RAPOR ALMA DURUMU
ogretmenlericin.com olarak da bize en çok sorulardan birisi de rapor bitmeden tekrar rapor alınabilir mi sorusu oluyor. Öğretmen rapor aldıktan sonra rapor bittiğinde göreve başlamalıdır. Alınan raporun süresinin rapor bitiminde alınan raporda kontrol ibaresi varsa öğretmen göreve başlamadan tekrar rapor alabilir. Ancak ilk alınan raporda rapor bitiminde kontrol yazılmamışsa öğretmen göreve başlamadan tekrar rapor alamaz.
Öğretmenlerin sağlık raporu konusunda dikkat etmesi gerektiği hususlar resmi yazı TIKLAYINIZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.