İl içi atama ilişik kesme süresi, göreve başlama ve yolluk hesaplama işlemi

İl içi atama ilişik kesme süresi, göreve başlama ve yolluk hesaplama işlemi

2017 yılı il içi atama sonuçları 6 Haziran gününden itibaren İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından açıklanmaya devam ediyor. il içi ataması çıkan öğretmenlerin ilişik kesme işlemleri, il içi atamaya yolluk verilip verilmeyeceği, il içi ayrılma ve başlama sürelerini ogretmenlericin.com olarak açıklayalım.

İl içi atama ilişik kesme süresi, göreve başlama ve yolluk hesaplama işlemi

İl içi atama sonucu ataması çıkan öğretmen arkadaşlar 12 Haziran 2017 Pazartesi gününden itibaren ayrılış başlangıç yapacaklar. İl içi atama kararnameleri de pazartesi günü okullara ulaşacaktır. Bu yüzden pazartesi günü ilişik kesmek isteyenler ilişik kesebilecekler. Burada ortaya çıkan hususlardan olan, il içi atama yolluk ödemesi, il içi yer değiştirme ilişik kesme süresi, göreve başlama, görevden ayrılma ve mehil süresi konularına bakalım.



İL İÇİ YOLLUK HESAPLAMA

İl içi ataması çıkan öğretmenin yolluk alabilmesi için resmi ikametgahının değişmesi lazım. Ankara Kazan'da görev yapan bir öğretmen Ankara Çankaya ilçesine il içi atama ile yer değiştiriyorsa ve ikametgahı da Kazan'da ise il içi yolluk alır. Ancak öğretmen Çankaya'da ikametgah ediyor ve günlük Kazan'a gidiş geliş yapıyorsa yolluk alamaz. Öğretmenler İçin sitesi olarak bu konuda tarafımıza sayısız ileti geliyor. Tanıdığım öğretmen aldı ben neden almıyorum ... Bu tarz örnekler ile uğraşamıyoruz maalesef. İl içi isteğe bağlı yer değiştirmelerde öğretmenin okulu ile birlikte resmi olarak ikametgahının da değişmesi gerekmektedir. İl içi atamadan sonra ikametgahta yapılacak oynamalar yani normalde ikamet etmediği halde yolluk almak için ikametgah taşımak suçtur, tespit edilmesi halinde yaptırımı ağır olur.


Bu verdiğimiz örneklerin dışında yine il içi yolluk hesaplama konusunda birkaç örnek daha verelim. Çankırı Kurşunlu'da köyde görev yapan ve köyde lojmanda/evde ikamet eden bir öğretmen, Kurşunlu ilçe merkezine il içi atama ile yer değiştirirse ve ikametgahını da Kurşunlu'ya aldıracaksa il içi yolluk ödemesi alır.


İstanbul'da okulu ile ikametgahı ayrı ilçelerde olan ve ikamet ettiği ilçeye il içi yer değiştirme sonucu ataması olan öğretmen il içi atama yolluğundan faydalanamaz. Buradaki verdiğimiz örneklere dikkat edersek ikametgah ile ilişkilendiriyoruz. Çünkü il içi atama yolluk hesaplamalarında ikametgah hesabı yapılır.


Belirttiğimiz hususlardan sonra ikametgahı değişen öğretmenin il içi atama yolluk hesaplaması yapılırken ikametgahının olduğu yani görev yaptığı ilçenin şoförler odasına giderek yeni okulunun mesafe km hesabını ve eski okulundan yeni okuluna kadar olan ulaşım ücreti/bilet parası hesabını yaptıracak. Buradan alınan belge ile kurumuna gidecek ve okul büyükse kendisi, okul küçükse ilçe milli eğitim müdürlüğü aracılığı ile yolluk hesabı yaptırılacak. Personel nakil bildiriminde yolluk alıp almadığı ibaresine dikkat edilecek. Yolluk eski okul/ilçe MEM tarafından yatırılacaksa (genelde eskisi yatırır) personel nakil bildirimde il içi yolluk ödemesi almıştır yazacak. İl içi isteğe bağlı yer değiştirmede yolluk yeni okuldan yatırılacaksa personel nakil bildirimde il içi atama yolluk ücreti almamıştır yazacak.


[haber id="13522"]
İL İÇİ ATAMA İLİŞİK KESME SÜRESİ

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu mevzuatına göre;
Madde 62 – (Değişik: 23/12/1972 – KHK 2/1 md.)

İlk defa veya yeniden veyahut yer değiştirme suretiyle;

a) Aynı yerdeki görevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğ gününü, İzleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar.

Görüldüğü üzere aynı ilçe içerisinde il içi atama yer değiştirenler ayrılış yaptıkları gün yeni okullarında göreve başlayacaklar. İl içi atamalarda ilişik kesme süresinde aynı ilçede mehil süresi bulunmamaktadır. Pazartesi günü il içi yer değiştirme kararnamelerinin gelmesi ile eski okulunda ayrılış yapan öğretmen aynı ilçede atamasının çıktığı yeni okula yine aynı gün göreve başlayacaktır. 15 gün mehil süresi bulunmamaktadır.


657 sayılı DMK'nın yine 62maddesinin devamında ise yer alan ibarede;
Atamalarda görev yerine hareket ve işe başlama süresi:
Madde 62 – (Değişik: 23/12/1972 - KHK 2/1 md.)
İlk defa veya yeniden veyahut yer değiştirme suretiyle;
.....................
b) Başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini,
İzleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar. Savaş ve olağanüstü hallerde bu süre Bakanlar Kurulu Kararı ile kısaltılabilir.

İl içi atamalarda 15 günlük süre ayrı ilçelere atananlar için geçerli mi değil mi halen tartışılmaktadır. Bazı İl Milli Eğitim Müdürlükleri ilçeler arası atamada göreve başlama süresinin 15 gün olduğunu belirtirken bazı illerde aynı gün başlama zorunluluğu sunan da bulunmaktadır.


[haber id="18202"]

İl içi atama mehil süresi içerisinde aynı yerdeki görevlerine atananlar, başka yerdeki görevlere atananlar ibaresi neyi kastetmektedir? Burada ortaya çıkan fikir ayrılıklarını 6245 sayılı Harcırah Kanunu içerisinde yer alan hükümler ortadan kaldırmaktadır. 6245 sayılı Harcırah Kanununun 3.maddesinde tanımlanan hükümlere bakacağız. 3. maddenin g ve h fıkralarına bakarsak;



g. (Değişik: 10/9/2014 - 6552/89 md.)

Memuriyet mahalli: Memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgâhının bulunduğu şehir ve kasabaların belediye sınırları içinde bulunan mahaller ile bu mahallerin dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde bulunup belediye hizmetlerinin götürüldüğü, büyükşehir belediyelerinin olduğu illerde ise il mülki sınırları içinde kalmak kaydıyla memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgâhının bulunduğu ilçe belediye sınırları içinde kalan ve yerleşim özellikleri bakımından bütünlük arz eden yerler ile belediye sınırları dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu yerlerin devamı niteliğindeki mahaller ve kurumlarınca sağlanan taşıt araçları ile gidilip gelinebilen yerleri;

h. Başka yer: Yukarıda (g) fıkrasında yazılı memuriyet mahalli dışındaki yerleri; İfade eder.

g fıkrasında yer alan memuriyet mahalli tanımı aynı yer tanımını kastetmektedir. Memuriyet mahalli açıklamasında belirtilen yerlerde yer değişikliğiniz söz konusu ise mehil müddeti yoktur ve belirtilen durum geçerliyse il içi atamadan yer değiştiren öğretmen ertesi gün yeni okulunda göreve başlamak zorundadır. Belirtilen durumlar dışında kalan il içi atamalarda 15 gün mehil müddeti uygulanır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
61 Yorum