Sözleşmeli öğretmen istihdamına ilişkin yönetmelikte değişiklik yapıldı
Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 24 Mart 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı.
Sözleşmeli öğretmen istihdamına ilişkin yönetmelikte değişiklik yapıldı
Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 24.03.2018 tarihinde 30370 sayılı Resmi Gazetede yayımlanırken yapılan iki adet değişiklik bulunmaktadır. Sözleşmeli öğretmen sözlü sınav konuları ile norm fazlası durumuna düşen sözleşmeli öğretmenlerin durumlarında düzenlemeye gidildi.
NORM FAZLASI SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLER
Norm fazlası sözleşmeli öğretmenlerin durumu ile ilgili 7 Ekim 2016 tarihinde yazdığım yazıda sözleşmeli öğretmenleri büyük bir tehlike beklediğini açıklamıştım. Çünkü sözleşmeli öğretmen okulunda norm fazlası olduğunda ilçe ve il içinde branşına göre boş yere tayin istiyor, eğer boşluk yoksa da sözleşmesi feshediliyor. Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş sendikaları tarafından bu konu yargıya taşınmıştı ve Danıştay İdari Kurulu verdiği kararda norm fazlası olan ve il genelinde ihtiyaç olmaması durumunda sözleşmeli öğretmenlerin sözleşmelerinin feshedilmesi maddesinin yürütmesini durdurdu.
24 Mart 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğinde de MEB yargı kararına uygun düzenleme yaptı;
Yönetmelik maddesinin eski hali;
(2) İhtiyaç fazlası konumda bulunan sözleşmeli öğretmenler, istekleri ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atamaya esas puan üstünlüğüne göre il içinde alanlarına uygun eğitim kurumlarına valiliklerce atanır. Sözleşmeli öğretmenlerin sözleşmeleri, görev yaptıkları il içinde alanında ihtiyaç olmaması ya da öğretmenlerin bu fıkraya göre yapılması öngörülen görev yeri değişikliğini kabul etmemeleri halinde sona erer.
24.03.2018 tarihinde yayımlanan değişiklikle birlikte yeni hali;
(2) İhtiyaç fazlası konumda bulunan sözleşmeli öğretmenler, istekleri ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atamaya esas puan üstünlüğüne göre il içinde alanlarında öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumlarına valiliklerce atanır; bunlardan il içinde alanlarında öğretmen ihtiyacı bulunmayanlar, istekleri ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atamaya esas puan üstünlüğüne göre il dışında alanlarında öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumlarına Bakanlıkça atanır. Sözleşmeli öğretmenlerin sözleşmeleri, bu fıkraya göre yapılması öngörülen görev yeri değişikliğini kabul etmemeleri halinde sona erer."
Bu düzenleme ile birlikte norm fazlası olan sözleşmeli öğretmenler il dışına da atanabilecek. Örnek vermemiz gerekirse; Ağrı'nın Patnos ilçesinde Alparslan Anadolu Lisesinde çalışan bir Kimya öğretmeni okulunda norm fazlası olduğunda il içinde boş olan okullardan birisine atanır. Eğer il içinde ihtiyaç yoksa il dışında başka bir ilde yer alan okula atanabilecek.
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN SÖZLÜ SINAV KONULARI
MEB'in 24.03.2018 tarihinde yayımladığı ve yönetmelikte yaptığı bir değişiklik ise sözleşmeli öğretmenlerin sözlü sınav konuları üzerine oldu. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından geçtiğimiz günlerde verilen kararda "sözlü sınav" ile "mülakat" arasındaki fark olduğunu belirtmiştir. Verilen karar sonrasında Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile birlikte sözlü sınav konularında da değişiklik yapıldı.
MADDE 1 – 3/8/2016 tarihli ve 29790 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 11 – (1) Sözlü sınav konuları ve ağırlıkları şunlardır:
a) Eğitim bilimleri ve genel kültür: %20,
b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü: %20,
c) İletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyeti: %20,
ç) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı: %20,
d) Topluluk önünde temsil yeteneği ve eğitimcilik nitelikleri: %20.”
Yapılan düzenleme sonrasında sınav konuları arasına eğitim bilimleri ve genel kültür eklendi. Ayrıca sözleşmeli öğretmenlik sözlü sınav konularının ağırlıklarında da güncelleme yapıldığını görüyoruz. Konuların ağırlığı yüzde 25'ten yüzde 20'ye düşürülmüş olup %20 lik kısıma da Eğitim bilimleri ve genel kültür eklenmiştir.
Arif Muzaffer KUL
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ogretmenlericin.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.