Hastalık raporunun izne çevrilme zorunluluğu

Hastalık raporunun izne çevrilme zorunluluğu

Öğretmenin aldığı hastalık raporu okul idaresi tarafından hastalık iznine çevrilmezse öğretmenin ceza alıp almama durumu ne olur. Her rapor hastalık iznine çevrilmeyebilir.

Hastalık raporunun izne çevrilme zorunluluğu

Öğretmenin almış olduğu hastalık raporunun izne çevrilme zorunluluğunun olup olmadığı konusunda gelen sorulara cevap verelim. Daha önceki yazılarımızdan birinde öğretmen kaç gün heyet raporu alabilir heyet raporu sınırı nedir konusuna değinmiştik.

Sağlık kurumundan alınan rapora okul müdürünün, okul idaresinin müdahale etmesi yanlış anlaşılıyor. Okul idaresi sizi aldığınız rapordan dolayı sözlü şekilde rencide edici tutum takınamaz. Müdahaleden kastımıza gelirsek;

Bir öğretmenin sağlık kurumundan bir yıl içerisinde (1 Ocak-31 Aralık) 40 gün rapor almak hakkı vardır. Bu hak keyfi yere kullanılamaz, sağlık raporu adı üstünde sağlık sorunları, tedavileri için alınır kullanılır. Öğretmen rahatsızlandı, rapor aldı rapor aldığını kuruma sözlü olarak bildirdi, bir örneğini rapor aldığı günün ertesi günü mesai bitimine kadar elektronik ortamda vb ortamda gönderdi ve rapor bitiminde raporunu okula verdi. (Bu prosedürü uygulamak zorunda)

OKUL MÜDÜRÜ RAPORU İZNE ÇEVİRMEZSE

Aldığınız raporu okul müdürüne teslim etmiş olmanız aldığınız sağlık raporunun okul müdürü tarafından izne çevrilme zorunluluğu olduğu anlamına gelmez. Her raporun izne çevrilme durumu söz konusu olmayabilir. Peki hangi raporlar izne çevrilmez?

Okul müdürü raporun fenne uygun olmadığı doğrultusunda bir şüphe duyarsa aldığınız raporun incelenmesini, hakem sağlık kurumuna gönderilmesini isteyebilir. Bel rahatsızlığı ile ilgili bir hafta rapor aldınız ancak sizin belle ilgili rahatsızlığınızın olduğunu çürüten fiillerde bulundunuz. O zaman sizin belle ilgili rahatsızlığınızın olmadığı, raporun fenne uygun olmadığı yönünde raporun incelenmesi okul müdürü tarafından istenebilir. Ya da rapor aldınız ancak rapor günlerinde bir yakınınızın düğününe katıldınız ve düğün fotoğraflarını da sosyal medyada paylaştınız. Hem raporlusunuz hem de düğündesiniz.

MEB izin yönergesinde Hastalık raporlarının izne çevrilmesi başlığında hastalık raporlarının hastalık iznine çevrilmesi için ilgili mevzuat gereği belirtilen usül ve esaslara uygun olması gerektiğini belirtmiştir. MEB izin yönergesinde açık olarak usul ve esaslara uyulmayan, uyulmadan alınan hastalık raporlarından dolayı hastalık izni verilemeyeceğini vurgulamıştır.

RAPOR UYGUN DEĞİLSE

Alınan hastalık raporunun örneğini okula gönderdiniz, idare rapor örneğini inceledi, aldığınız rapor ilgili yönerge kapsamında uygun değilse okul idaresi durumu öğretmene yazılı olarak tebliğ eder. Bu tebliğ üzerine öğretmen tebliğin ertesi günü okulda görevine gelmek zorundadır. Bu bildirime rağmen öğretmen göreve gelmezse özürsüz olarak okula gelmemesinden dolayı gerekli inceleme, soruşturma işlemleri başlatılır.

Okul müdürü alınan hastalık raporunun fenne uygun olmadığını, raporda tereddüt bulunduğunu tespit ettiğinde raporun incelenmesi için üst makama gönderir. Öğretmenin bulunduğu yere yakın Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş bir hakem hastaneye sevki gerçekleştirilir. Bu süreçte öğretmen hastalık iznini kullanır. Gerekli incelemenin sonunda rapor fenne uygun değilse buna göre gerekli inceleme ve soruşturma işlemi yapılır.

MEB Personel, Personel MEB Haber Personel aber

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ogretmenlericin.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.